Migráció

WHO: Veszélyesek vagyunk a migránsok egészségére, de ők nem veszélyesek ránk

2019. március 13. 10:06

Oláh Dániel
Makronóm
A nyugati életmód nagyobb veszélyt jelent a bevándorlókra, mint a bevándorlók a fogadó országra – véli az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 2019-es tanulmánya. Korábban viszont épp a WHO adataiból derült ki, hogy a szubszaharai térség lakóinak több mint fele valamilyen súlyos fertőző betegséggel rendelkezik, ilyen a HIV vagy azon trópusi betegségek, amelyekkel szemben az európai befogadó országok népessége többnyire védtelen.

Veszélyt jelent a nyugati életmód a migránsokra

Az egyik első átfogó, a migránsok egészségügyi helyzetét vizsgáló kutatás szerint a bevándorlók a beutazás során is megbetegedhetnek, de célországukat elérve a nyugati civilizációra jellemző új veszélyek leselkednek rájuk. Ilyen az egészségtelen életmód vagy az ebből következő elhízás. 

A kutatás szerint a bevándorlók nem jelentenek „aránytalan” terhet a befogadó ország egészségügyi rendszerére.

Dr. Santino Severoni, a WHO szakértője örömét fejezte ki a kutatással kapcsolatban, amiért az egy csodálatos esélyt kínál a migrációval kapcsolatos tévhitek eloszlatására és a bevándorlással kapcsolatos negatív narratíva ellensúlyozására.

A kutatás szerint a migránsok egyelőre kisebb eséllyel esnek áldozatul a szívbetegségeknek, a ráknak vagy a stroke-nak, de az Európába érkezést követően a kockázat már egyre növekszik, a migránsok „veszélybe kerülnek”. Ezt súlyosbítja, hogy többnyire szegénységben élő népességről van szó.

A migránsok viszont nem jelentenek egészségügyi veszélyt Európára

A tévhitekkel szemben azonban a WHO szerint nagyon alacsony az esélye, hogy a migránsok fertőző betegségeket hozzanak magukkal a fogadó országokba.

A jelentés egyébként rejtett módon kritizálja a brit egészségügyi rendszert, mivel a szakértők szerint

a migránsok számára univerzális, ingyenes egészségi ellátás lenne kedvezőbb.

A szervezet szerint ugyanis nincs közegészségügy a migránsok egészségügyi ellátása nélkül. 

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai régiójának igazgatója hozzátette, hogy a migránsok az őslakosokkal szemben jobban kitettek a fertőző és nem fertőző betegségek tekintetében is.

A WHO jelentése megállapítja, hogy a migránsok körében elterjedtebb a depresszió, a fiatalok könnyen esnek szexuális kizsákmányolás áldozatául, a migráns férfiak körében pedig sokkal több sérülés történik munka közben, mint a fogadó ország férfi dolgozóinak körében.

A jelentés szorgalmazza, hogy minden menekültnek és migránsnak járjon egészségügyi ellátás,

függetlenül azok jogi helyzetétől, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a legjobb módja annak, hogy a bennszülött lakosság egészségét megvédjük.

A küldő országokban Európában rég letűnt fertőző betegségek pusztítanak

Úgy tűnik, hogy a jelentés optimizmusa ellenére a fogadó ország lakosságának védelme azért is fontos, mert a WHO adatai szerint

az afrikai kontinens 898 millió lakosából összesen 871 és fél millió ember beteg az egészségügyi világszervezet óvatos becslése szerint. Közülük 25 és fél millióan HIV-fertőzöttek, 2 és félmillióan szenvednek tuberkulózisban, 209, 6 millióan maláriában, 238,6 millióan egyéb ragályos betegségben.

Az Afrikában jellemző fertőző betegségek azonban Európában alig ismertek. „A nagyjából 910 millió európaiból a WHO szerint a felmért betegségek közül alig több mint 3 millióan érintettek, aminek azért van jelentősége, mert a kontinensünk körülbelül ennyire felkészült a súlyos fertőző betegségek kezelésére, és nekünk, európai embereknek gyengébb az ellenálló képességünk az effajta vírusokhoz.”

Jelenleg is számos példát látunk arra, hogy Európában rég nem ismert betegségek ütik fel a fejüket Európához nagyon közel, a pestis például nem csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Zambiában, hanem Európához közel, Algériában is megjelenik

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor a migránsok takarodjanak vissza a kibaszott dzsungeljükbe.

898 millió afrikaiból 871,5 millió beteg az "óvatos" becslés szerint?!

Csak nekem tűnik ellentmondásnak, hogy ehhez képest mi veszélyeztetjük az ő egészségüket?

Hat akkor el kell takarodnunk innen, mert megbetegitjuk a sok beoltott, megelozesek, szuresek tucatjain atesett migranst.
Tenyleg odajutott a vilagkormany, hogy a nepet akarja lecserelni?
Terepasztalnak a vilagot, olomkatonaknak latnak minket? Hat bizony az agyukra ment a jolet!

A WHO-nak egesz jol megy ez az ujbeszel, csak igy tovabb!
Oltasellenessegre is szamithatunk toluk a kozeljovoben?
Most teljesen osszezavarodtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés