Soros elég gazdag ahhoz, hogy bevásárolja magát a külpolitikába (2011)

2019. március 8. 14:20

Richard Miniter
Forbes

Bölcs dolog ezt hagyni?

„Soros elég gazdag ahhoz, hogy saját külpolitikát vásároljon magának, de bölcs dolog ezt hagyni?

Soros beruházásai és támogatásai, különösen Kelet-Európa és Közép-Ázsia posztszocialista országaiban, különös mintázatot mutatnak, ami egyszemélyes külpolitikára utal.

A gazdagok persze gyakran pénzelnek külföldi alapítványokat és politikai szervezeteket, azonban Soros még közülük is kiemelkedik féktelen költekezéseivel.

Soros évi félmilliárd dollárt oszt szét az egykori szovjet államok között a Nyílt Társadalom Alapítványokon és egyéb szervezetein keresztül. Ezzel a határtalanul sok pénzzel pedig irányító szerepet vásárolhat magának a tőkére éhező országokban.

Mivel Soros tudatos stratégia mentén adományoz, számtalanszor célba is ér: szerepet játszott a lengyelországi kommunista kormány megbuktatásában, a véreskezű Szlobodan Milosevics letaszításában, és a grúz »Rózsás Forradalom« kirobbantásában is. 
Soros több, korábban szovjetekkel szövetséges országban is pénzzel segített ellenzéki pártokat megerősödni vagy hatalomra jutni: Azerbajdzsánban, Horvátországban, Grúziában, Macedóniában és Fehéroroszországban is. 

Soros mindezekre egyedül nem lenne képes, ezért gyakran lovagolja meg és pénzeli az aktuális elégedetlenségi hullámokra építő populistákat, de a húsosfazék köré engedi a neki tetsző pártokat és nonprofit szervezeteket is.

Önmagában a pénz még kevés lenne egy népszerű vezető megbuktatásához, azonban egy meggyengült vezetőt könnyen félre lehet lökni – Soros pedig szívesen lökdösi szakadék-szélre a világ diktátorait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141120

Ajánljuk még a témában