Pénzügyminisztérium: A magyar gazdaság teljesítménye egyre jobban nő

2019. március 07. 16:39

A cégek, vállalkozások és a munkavállalók teljesítményének köszönhetően a magyar gazdaság teljesítmény egyre jobban nő – közölte a Pénzügyminisztérium.

2019. március 07. 16:39
null

A cégek, vállalkozások és a munkavállalók teljesítményének köszönhetően a magyar gazdaság teljesítmény egyre jobban nő – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön, Nagykanizsán. 

Bodó Sándor a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara regionális gazdasági évnyitóján mondott beszédében kulcskérdésnek nevezte a foglalkoztatás alakulását. A számok egyre jobb értéket mutatnak, a munkanélküliségi ráta országos átlaga 3,7 százalékra mérséklődött –ismertette. 

Hozzátette: a cégek és vállalkozások számára a szakképzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát. A munkaerőhiány kezelésének egyik megoldása lehet a munkaerő-piaci tartalékok felkutatása, melynek során azokat az embereket kell megkeresni, akiknek szándéka és akarata van ahhoz, hogy munkába álljon - mondta.

Kitért arra is, hogy folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, ennek egyik oka, hogy közülük egyre többen tudnak elhelyezkedni a versenyszférában.   

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kifejtette: gazdaság folyamatosan fejlődését a bérek jelentős mértékű növekedése és is igazolja. A következő időszak egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a fejlődő gazdasághoz megfelelő, szakképzett munkaerőt tudjanak biztosítani.     

A munkaerő hiányra részben megoldást jelenthet az inaktívak bevonása a foglalkoztatásba, emellett „megfelelő fizetésért" a külföldön munkát vállalt magyarok közül is sokan szívesen térnek vissza Magyarországra – mondta az államtitkár.       

Kiemelte, hogy mindezek mellett a legfontosabb cél a szakképzés folyamatos fejlesztése. A szakképzést többek közt az oktatási intézmények környezete, a karrierlehetőség teheti vonzóvá a fiatalok előtt. Rugalmas képzést szeretnének megvalósítani, a fiataloknak a szakképzés megszerzése után arra leérettségizhetnek, és lehetőségük van a továbbtanulásra is.     

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnök előadásban a magyar gazdaság fejlődéséről beszélt. A vállalkozások visszajelzései szerint a magyar gazdaság állapota rendkívül jó – közölte. 

Polay József, a Nagykanizsain Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: a kamarák célja, hogy a térségben segítsék a vállalkozásokat. 

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere köszöntőjében elmondta: a Nagykanizsán működő 3 ezer vállalkozástól beérkező adó elengedhetetlenül fontos a város működéséhez. Kitért arra is: a cégvezetők jelzése szerint kevés a szakképzett munkaerő van a városban, annak ellenére, hogy a középfokú szakképzés és a felsőoktatási műszaki képzés is több éve elindult a városban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. május 08. 16:11
Ezért kell a Fideszre szavazni.
3M..
2020. május 08. 16:09
A románok mégis rakétaként húztak el mellettünk. Orbán szerint, 2030-ra akár utolérhetjük a román életszínvonalat. Szebb Jövőt!
Menhetten
2020. február 24. 20:36
Több mint 600 ezer magyar nyugdíjas él 100 ezer forintnál kevesebből havonta. Hozzávetőleg 80 ezeren kevesebb, mint 60 ezer forintot kapnak. A fidesz szerint felesleges emelni a nyugdíjminimumot, ezért marad 28.500 forint! Megbecsüljük azt a nemzedéket, amely munkájával évtizedeken át gyarapította Magyarországot. Meg bizony. Mennyi is a nyugdíjminimum? És mi van azokkal a rokkantnyugdíjasokkal, akiknek elvettétek az ellátását? Megőrizzük a nyugdíjak értékét, kitartunk a rezsicsökkentés mellett, és garantáljuk, hogy a nők 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak. Mennyi is volt most az infláció? És a nyugdíjemelés? Erre nem válasz ám az, hogy „helló röfik”! A rezsicsökkentéseddel meg az a fess fiatalember, a Németh Szilárd rezsibiztos úr kitörölheti a ráncos ülepemet, papír van éppen hozzá, elég konzultációt és levelet küldtél mostanában. A gazdaság teljesítményének köszönhetően tavaly már nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is kaphatott minden nyugdíjas. És azzal együtt talán már telt két kiló farhátra is a gyógyszer mellett, amit végre egyszer sikerült kiváltani. 40 év munka után, ugyebár. Tényleg nyasgem, Viktorka, és akkor még úrinő voltam a Bayer Zsolthoz.
tozo74
2019. december 07. 20:06
Idióta... https://novekedes.hu/interju/patai-mihaly-ennel-jobb-allapotban-meg-soha-nem-volt-a-magyar-gazdasag "különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak. Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív. Ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben. Ebből az következik, hogy a következő leszálló ágba a magyar gazdaság úgy fog belemenni, hogy nincsenek egyensúlyi problémái. Vagyis a következő válságot sokkal kisebb problémákkal fogjuk átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben. Még azt is prognosztizálni vélem, hogy gazdasági visszaesés nélkül tudjuk a következő ciklust végigmanőverezni, egy nagyon alacsony növekedéssel, de visszaesés nélkül."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik