Elektromos autót kellene vennünk?

2019. március 7. 14:58

Adair Turner
Project Syndicate
Vagyis ha törődni akarunk a klímaváltozással, akkor a következő autónknak elektromosnak kellene lennie.

„A Shell nemrégiben megjelent előrejelzése (Sky Scenario) szerint a villamos energia az évszázad végére a végső energiaigény több mint 60 százalékát fogja kitenni a mostani mintegy 20 százalékos arány helyett.

Ha nem villamosítjuk a gazdaságot, amennyire lehetséges, és nem dekarbonizáljuk a villamosenergia-termelést amilyen gyorsan csak lehet, akkor nem lesz remény arra, hogy elkerüljük a klímaváltozás súlyosan káros hatásait.

Természetesen az elektromos járművek különböző típusúak és méretűek. Minél nagyobb elektromos autót vásárol valaki, és minél inkább hencegni akar a gyorsulásával, annál nagyobb lesz annak a veszélye, hogy az elektromos autózás az emisszió növekedését okozza. Sajnos a jelenlegi elektromosjármű-kínálat a nagyobb autók, SUV-ok felé tolódott el, amelyek pedig nagyobb emissziócsökkenést produkálnak, a kisebb és közepes modellekből kevesebb szerepel a palettán. Ebben az autógyártók profitösztönzői, a kisebb akkumulátorokkal történő megfelelő teljesítmény elérésének nehézségei tükröződnek. A töltőállomások nem kellő elterjedtsége is nehézséget okoz, a töltőállomásokat azonban ki lehet és kell építeni, és a különböző méretű autómodellek is egyre inkább elérhetők lesznek.

Vagyis ha törődni akarunk a klímaváltozással, akkor a következő autónknak elektromosnak kellene lennie, és lehetőleg egy vagy két kategóriával kisebbnek, mint amire először gondolunk.

Továbbá azért, hogy valóban segítsük megmenteni a Földet, a személyes vásárlási döntéseinket kombinálnunk kell azon intézkedések támogatásával, amelyek a villamos energia gyors dekarbonizálását, valamint a töltőállomások kiépítését szolgáló beruházásokat célozzák. Az elektromos autók vásárlása önmagában nem menti meg a Földet, de hathatós eszköz lehet a szélesebb körű változásokhoz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így kezdődik a cikk:

"A személyautók a teljes globális szén-dioxid-emisszió csupán 8 százalékáért felelősek."

Engem meggyőzött arról, hogy a következő autóm nyugodtan lehet dízelmotoros.

"Elektromos autót kellene vennünk?"

Talán 4+ év múlva. Autóvásárlás - kidobott pénz.

Meg Norvégia ugye nem része a vámuniónak, a robbanómotoros verdák vámját jól megdobták. Második autónak villanyautókat vettek sokáig a norvégok. Nem kell fizetni a kompon.
Amúgy tele vannak lével, meg vízenergiával. Is.

"Vagy esetleg nem szállítanánk minden vicik vacakot a világ másik feléről."

Pontosan! A nagy gazdasági térség EU óta az autópályákat ( ezért is épültek) ellepték a bazi kamionok. Mindenki visz mindent valahova máshova. Nyilván megéri.

Ugyanígy mindenki repked mindenhova. Én is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés