Nagyot romlott a nyugat-európai országok megítélése a magyarok körében

2019. március 5. 9:26
Az elmúlt években a magyarok körében látványosan romlott a nyugat-európai országok megítélése, ugyanakkor a kelet-közép-európai országoké nagymértékben javult – állapította meg a Psyma Hungary Kft. az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérésben.

Közleményükben azt írták: 2013 és 2018 végén felmérést készítettek ezer emberből álló országos reprezentatív mintákkal arról, hogy a felnőtt lakosság hogyan viszonyul bizonyos külföldi országokhoz, mennyire rokonszenvez vagy ellenszenvez velük.

Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években látványosan romlott a nyugat-európai országok megítélése, szinte mindegyik vizsgált nyugat-európai ország rokonszenv-indexe alacsonyabb lett, mint öt évvel ezelőtt. Nagymértékben javult viszont a kelet-közép-európai országok megítélése.

E változások ellenére továbbra is egyértelműen megállapítható, hogy a magyar lakosság a nyugat-európai országokkal sokkal inkább szimpatizál, mint a kelet-európaiakkal. A preferált országok listájának elején nyugat-európai országok találhatók: Svájc, Ausztria, Nagy-Britannia, Spanyolország.

A térségből most is Horvátország került a legelőkelőbb helyre, holtversenyben Svédországgal az ötödik.

Úgy vélték, „Nyugat-Európa csökkenő vonzereje minden bizonnyal összefüggésben van a migránshelyzet kezelésével”. A leglátványosabban Németország megítélése romlott, a korábbi dobogós mára a középmezőnybe csúszott vissza, és jelentősen esett Franciaország rokonszenv-indexe is.

Pozitív változást csak Svájc tud felmutatni, mert „a magyar lakosság szemében valószínűleg ma Svájc testesíti meg leginkább azt a működőképes nyugat-európai államot, amely a minőséget, a magas életszínvonalat és a jólétet képviseli” – magyarázták.

A kelet-közép-európai térségen belül látványosan nőtt a visegrádi országok közé tartozó Csehország és Szlovákia támogatottsága, de a legnagyobb emelkedés Szerbia esetében figyelhető meg. A lista utolsó helyén mind most, mind pedig öt évvel ezelőtt Románia és Ukrajna található, bár a rokonszenv-pontszámok itt is javultak.

Kitértek rá: a rokonszenv és ellenszenv alapján továbbra is megfigyelhető egy erőteljes választóvonal Nyugat és Kelet között, ezt jól mutatja a nagyhatalmak megítélése is. Az Egyesült Államok és Oroszország viszonylatában a magyar társadalom továbbra is jóval inkább Amerika-párti. 

A Távol-Kelet vonatkozásában a szocialista Kína megítélése, bár az elmúlt években jelentősen javult, jócskán elmarad a listán újonnan szereplő Japán megítélésétől.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet" (Kipling)

Miért,
Olvass Hájas Gerzsont, igaza van.
A magyarok csalódottak, kiábrándultak Nyugat-Európából, pontosabban Francia- és Angolországból.
Ők mondták Trianonban: miután Balfour aláírta Izrael papírját, és megkapták érte a véres pénzt, Magyarországot pedig szétdaraboljuk, csinálunk nagy káoszt....
És 100 éven belül meg is fog szűnni, nem éli túl az operációt.
És bár az operációjuk sikerült, a halottá műtött Magyarország nem halt meg, ....
Ezért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés