Vita az MTA-ról

2019. február 27. 22:09

Grüner György
Válasz Online
Az Akadémiának jó volt az úgy, hogy majd átvilágítja, utána pedig az Aranycsapathoz hasonlítja önmagát.

„Grüner: Átvilágítást többször láttam az Akadémián régebben is: meghívtak barátokat, hogy világítsák át a szervezetet. Érdekes módon mindig kijött a meglepő eredmény: minden nagyon jól van úgy, ahogy van. Kerestem is most Lovász László elnök úr nyilatkozatát arról, hogy az átvilágítást jól kell megcsinálni, s hogy ahhoz pénz kell. Egyébként valóban pénz kell hozzá. Mindenesetre nem találtam ilyen nyilatkozatot elnök úrtól. Ezért mondom, hogy úgy fest: az Akadémiának jó volt az úgy, hogy majd átvilágítja, utána pedig az Aranycsapathoz hasonlítja önmagát.

Szathmáry: Olyan borzasztó gyorsan kényszerítették ránk az egészet, hogy még fel sem ocsúdtunk, már töltögetni kellett a táblázatokat. Annak, hogy nem talált ilyen nyilatkozatot, csupán ez az oka.

Grüner: Az Akadémia korábban is felocsúdhatott volna. Mintegy tíz éve elküldtem akadémiai osztályomnak egy feljegyzést ez ügyben, remélve egy megbeszélést. Választ sem kaptam. Pedig meg lehetne vizsgálni az Akadémiát egyrészt a tudomány, másrészt az innováció szempontjából is. Ha így teszünk, bizony ki fog derülni, hogy nem élt egyébként kétségkívül meglévő hatalmas szellemi tőkéjével: nem termelt elegendő szellemi tulajdont.

Szathmáry: Ezt olvastam professzor úr korábbi nyilatkozatában. Nem is vitázom vele. Azt azonban fájlalom, hogy az okot elmulasztotta megnevezni.

Grüner: Igaza van, professzor úr, azt valóban nem tettem hozzá, s ez akár fel is róható nekem. Tisztában vagyok vele: nem csak a saját hibájából nem termelt szellemi tulajdont az Akadémia, hanem mert nem volt felé ilyen elvárás, mert nem volt és meg, nincs meg hozzá a jogi környezet, valamint ennek finanszírozása sem megoldott. Ezt tehát nem lehet csupán az Akadémia nyakába varrni. Azt viszont igen, hogy nem ébredt rá, milyen nagy változások történnek a világban. Van itt mentalitásbeli probléma is. Az amerikaiak mindig azt próbálják meg bebizonyítani, hogyan lehet valamit megoldani. Az európaiak ezzel szemben attól akarnak okosak lenni, hogy megmutatják, mi miért nem fog menni. Én optimista ember vagyok és az amerikai hozzáállást tartom célravezetőnek.”

(Fotó: Szalai Ádám. Grüner Györggyel készített interjúinkat itt és itt találja, a fizikus cikkét ide kattintva, a chicagói kutató, Németh Károly elemzését pedig itt.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés