György László: A kreativitás és a politikai stabilitás a hazai innováció kulcsa

2019. február 26. 15:34
Magyarország autóiparának fejlődésében nagy szerepet játszott, hogy sikeresen tudtunk a világ autóipari óriásához, Németországhoz csatlakozni, illetve hogy hosszú távú gazdasági stratégiát tudtunk létrehozni a politikai stabilitásnak köszönhetően – tudósít a Figyelő az autózás, autóipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciájáról.

György László a Figyelő konferenciáján kiemelte: ahogy a világnak, úgy hazánknak is fel kell készülnie a jövőbeli változásokra, hogy megőrizhessük a munkahelyek stabilitását és az eddig elért gazdasági eredményeinket. Az autóipar márpedig rendkívüli kihívásokkal néz szembe: új, digitális szereplők lépnek be a piacra, valamint a környezeti fenntarthatóság kényszere is átformálja a piacot.

Az államtitkár hozzátette: nem szabad elfeledkezni a 3D-s nyomtatás előretöréséről, valamint arról, hogy ennek kapcsán háttérbe szorulhatnak a benzines és a dízeles meghajtású autók. Hangsúlyozta, hogy a jövőben kiemelt szerepe lesz a jó és szakképzett munkaerő megtalálásának és megtartásának egyaránt. További kihívásként említette, hogy az önvezető autók és az gépjármű-megosztási szolgáltatások terjedése előrevetítheti a gyártott kocsik számának csökkenését.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország sikere a gépjárműgyártás terén több pilléren nyugszik. A magyar emberek kreativitása mellett jól használtuk ki hazánk geopolitikai helyzetét, és sikeresen tudtunk rácsatlakozni a világ egyik legnagyobb autóiparával rendelkező Németországra és annak termelési láncaira.

Németország a világ második legnagyobb exportőre, ezzel az egész európai gazdaság motorjává vált, a mi régiónk pedig sikeresen illeszkedett be a német, exportorientált gazdasági modellbe. Sokat tettünk azért, hogy a közös kulturális beágyazódásunkat és értékeinket közös anyagi gyarapodásra váltsuk. Ez nagy elismerés a visegrádi régiónak és azt jelenti, hogy magas színvonalú, megbízható munkát végzünk – mondta.

Nem szabad megfeledkezni a politikai stabilitásról sem, mert ennek köszönhetően tudott a kormány hosszú távú gazdasági stratégiát kidolgozni – tette hozzá az államtitkár.

Példaként említette a Jaguart, amely Budapesten hoz létre kutatási és fejlesztési központot, az Audit, ami szintén hasonlót tervez, valamint a Debrecenbe települő BMW gyárat is, amely a legmodernebb technológiáját hozza hazánkba.

(Figyelő; Fotók: Váradi Iván)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés