Felfelé haladni az értékláncon

2019. február 18. 15:10

Mit tennétek, ha kapnátok 4 billió dollárt, és szeretnétek befolyást szerezni az értéklánc felett? El kellene kezdenetek német társaságokat felvásárolni.

2019. február 18. 15:10
null
Parag Khanna

„Kína minden évben kereskedelmi többletet termel és megtakarítást kezdett gyűjteni valutatartalékban. Már 4 billió dollár összegű valutatartalékot halmoztak fel, így most ezt a pénzt exportálják és csővezetékeket, autópályákat és csatornákat építenek, hogy serkentsék a gazdaságot. Most olyan országokba tudják beruházni ezt a pénzt, mint Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Luxemburg és Magyarország. Ennek a politikának az egyik legnagyobb kedvezményezettje Németország, mivel a német gazdaság az egyik legkorszerűbb a világon. Kína gyenge technológiával, pl. játékok és mechanikus tárgyak előállításával indított, azonban ma már félvezetőket, napelempaneleket, nagysebességű vasutakat, szélturbinákat, repülőgépeket és a világ leggyorsabb számítógépeit gyártja. Fokozatosan megválnak az alacsony technológiájú létesítményeiktől, átadják azokat Bangladesnek, Indonéziának, Afrikának, és próbálják megtartani a korszerű technológiájú berendezéseiket. Tehát mit tennétek, ha kapnátok 4 billió dollárt, és szeretnétek befolyást szerezni a drága értéklánc felett, ha szeretnétek az Apple céggel versenyezni? El kellene kezdenetek német társaságokat felvásárolni. 2014-2015 óta Kína elkezdett a világ legkifinomultabb gazdaságában, Németországban pénzt költeni. Mindez arról szól, hogy felfelé haladunk az értékláncon.”

(Forrás: Hungarian Geopolitics, 2017, 2. szám)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lewdberg
2019. február 21. 22:25
Csakhogy észrevették ezt a németek is miután megvették az egyik nagy ipari robot cégüket. Nem fogják hagyni hogy Kína ezután csak úgy bármit megvegyen. Részesedést igen, de tulajdont nem-
bumburi
2019. február 21. 07:49
Félő hogy ellopnák , a németek. Kadhafi és Chavez elkezdett az olajjövedelmekből európai vagy amerikai cégeket felvásárolni, mindkét esetben az USA és az EU országok polgárháborút szítottak és megdöntötték vagy megdönteni készülnek a rendszereiket.
Akitlosz
2019. február 21. 04:27
Azt a 4 billió dollárt ugyan nem úgy kapták.
krakken96
2019. február 20. 10:10
Azért ők kispályások voltak. Kína a globális gazdaság egyik pillére. Ugyanakkor ha kilukad a lufi akkor kampec a kínai terveknek... Márpedig egy válság Kínának különösen fájna Beragadhatnak a másodhegedűs szerepben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik