Az alkotás motivál

2019. február 18. 15:50

Kardos László
StartUpLap
Startup-ökoszisztéma szempontjából Budapest sokkal jobban működik, mint Tokió. Interjú.

„Eltöltöttél 15 hónapot Japánban, majd éltél Londonban is. Budapest hogy viszonyul ezekhez a nagyvárosokhoz a startup-kultúra tekintetében?

Startup-ökoszisztéma szempontjából Budapest sokkal jobban működik, mint Tokió. Japán mindig egy kivétel, amihez nehéz viszonyítani. Londonhoz viszonyítva Budapest még nagyon-nagyon gyenge. Ez különösen a kockázati tőkén mutatkozik meg. A tőke mennyisége, és főleg minősége még nem ott tart, ami segítené ezt a szférát. Ehhez pénz és tudás kell, ami lassan épül. Akik most építik itt a startupjukat, azok sikeres exitek után létre tudnak hozni olyan kockázati tőkealapokat, angyalbefektetői csoportokat, amelyek tudnak olyan új startupokat táplálni, amelyek majd még nagyobbra nőnek. Ez a folyamat a Szilícium-völgyben hatvan éve kezdődött, itt pedig nemrég.

Azért már itt is elkezdődött. Hogy messzire ne menjünk, itt, a Campuson is jelen van a Skyscanner-maffia.

A Skyscanner-maffia, a Prezi-maffia és hasonlók, amelyek a volt dolgozókból alakulnak ki, egy új generáció, és nagyon pozitív generáció. Mindenkinek, aki ezekben a cégekben dolgozik vagy dolgozott, minden lehetősége megvan arra, hogy elmenjen ebből az országból, és Berlinben vagy Londonban építsen cégeket. Valaki elmegy, de egyre többen vannak, akik nem teszik. Sokan éltek külföldön, mégis úgy gondolták, hogy elkezdik itthon. Ez jó jel, mert ezek szerint látnak lehetőséget, látják értelmét annak, hogy megpróbáljuk, küzdjünk, és startupokat építsünk. A Millenáris Startup Campus koncepciója ezért is jó dolog szerintem, mert összehozza azokat az embereket, akik ebben hisznek. Mondok egy példát: ha nekünk szükségünk lesz egy fejlesztésre, mindenkinek írhatok Facebookon és leülhetek velük egyeztetni, de itt a Campuson sokkal egyszerűbb ezt megbeszélni. Azért élvezzük, hogy itt vagyunk, mert ismerősökkel és új emberekkel is tudunk találkozni, és közösen építhetünk valamit.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában