Tanítsunk Magyarországért: óriási érdeklődés az egyetemi mentorprogram iránt

2019. február 12. 09:06

Egyetemisták segítik szeptembertől négy megyében a 7-8. osztályos kisdiákokat, hogy megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket. Minden résztvevő egyetemen, köztük a Debreceni Egyetemen is óriási az érdeklődés: négy és fél perc alatt telt be a meghirdetett kurzus, ezért kétszer is bővítették a létszámot, így Debrecenben már háromszáz hallgató vehet részt a mentorprogramban.

A „Tanítsunk Magyarországért” egyetemi mentorprogram hétfői debreceni megnyitóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a felkészítési kurzusra jelentkező több mint háromszáz hallgató előtt a program indítását indokolva két tapasztalatot említett. Egyrészt – mondta – a kistelepüléseken élő 14 éveseknek nehéz elhagyni a megszokott környezetüket, „traumát okoz” az iskolaváltás.

Másrészt az a nemzetközi tapasztalat, hogy azoknak a diákoknak az eredményei, akiket csak néhány évvel idősebb mentorok segítenek a tanulásban, 15-20 százalékkal is javulhatnak. Ez olyan, mintha a diákok egy év alatt 2-3 hónappal többet tanulnának.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a program részleteiről elmondta, hogy a részt vevő egyetemisták három-négy 7-8. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát. A programot első körben négy megyében – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar – 50 kiválasztott általános iskolában indítják szeptembertől. A jelentkező mentorok fél éves egyetemi kurzuson készülhetnek fel a terepmunkára.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hozzátette: középiskolásokat is bevonnak a mentorprogramba. A közös tanulás meghatározó élmény mind a középiskolásoknak, mind a kistelepülésen élő általános iskolásoknak, és a kialakult kapcsolatok a program lezárását követően is fennmaradhatnak – tette hozzá.

A Debreceni Egyetemen a tárgyjelentkezés kezdetével négy és fél perc alatt telt be a kurzus, 

ezért kétszer is bővítették a létszámot, így az eredetileg meghirdetett százötven helyett Debrecenben háromszáz hallgató vehet részt a mentorprogramban – jelezte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

MTI, Fotók: Szalai Ádám

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141009