A magyar közvélemény prűd

2019. február 12. 12:21

Parragh László
Azonnali

A győri térségben több cég jelezte, hogy a következő egy hónapon belül be fognak zárni emiatt a nagy bérnyomás miatt.

„Megnyugodott az országimázs miatt most, hogy véget ért az Audi-sztrájk?

Nem nyugodtam meg. Többféleképpen magyarázták, amiket mondtam, bár szerintem teljesen világos voltam. Az egyik állításom az volt, hogy bérfelzárkóztatás kell, én mondtam először négy éve ezt a kifejezést. Ennek keretében viszont össze kell hangolni a termelékenységnövekedést azzal, hogy az állam képes legyen lemondani a járulékbevételek egy részéről.

A tizennyolc százalékos bérnövekedés egyetlen év alatt nagyon komoly károkat okoz.

De a magánszférában miért ne fizessenek annyit, amennyit akarnak? Csak nem ment volna bele az alkuba az Audi, ha annyira rossz lenne az neki.

Sajnos nem így van. A győri térségben több cég jelezte, hogy a következő egy hónapon belül be fognak zárni emiatt a nagy bérnyomás miatt. Cégneveket nem akarok mondani, nehogy bajt okozzak nekik.

Merthogy versenyezniük kell az Audi megnövekedett béreivel?

Csak részben. Ez úgy működik, hogy ha egy nagy gyártó költségterve megborul – jelen esetben a bérágon –, akkor megpróbálja a beszállítókon ezt a különbséget érvényesíteni; hiszen az értékesítési ágon nem, vagy csak nehezen tud változtatni. Úgyhogy a beszállítókon most nagyon erős nyomás van, hogy az előre kialkudott költségcsökkentést, árcsökkentést növeljék. A beszállítók egy része erre reagálva bezárhat, és elviheti a termelését külföldre.

Önnek van erre konkrét információja, hogy az Audi ezt majd a beszállítókon fogja leverni, és náluk fog alkudozni?

A végső megrendelő el fogja várni, hogy csökkentsék az árakat. Nem az Audiról, hanem a mechanizmusról beszélek.

Értjük. De másrészről meg nem reális veszély, hogy ha nem sikerült volna kialkudni a béremelést, akkor a munkavállalók tömegesen átmentek volna Ausztriába? Ott nem tizennyolc, hanem háromszáz százalékkal magasabb bérért lehet dolgozni.

Ilyen veszély mindig létezik, de nem gondolom a felvetést reálisnak. Ha elmegy Győr térségébe, vagy Pannonhalmára, Nyúlra, Ménfőcsanakra, ott szép családi házakat, ápolt kerteket, jó infrastruktúrát, életvitelszerűen ott lakó embereket fog látni. Nem gondolom, hogy valamekkora bérnövekedés okán egyszer csak egy családapa fogja magát, és otthagyva a családját elmegy külföldre.

Azért nem hagyta ott, mert sikerült kiharcolni a bérnövekedést.

Nem akarnak megérteni, vagy csak provokálni akarnak. Azt állítom, hogy emelni kell a béreket, de a bérnövekedésnek van két feltétele. Az egyik, hogy az állam lemond a járulékbevétel egy részéről, a másik, hogy a termelékenység hatékonysága nő. Ha ezt a képletet felborítjuk, akkor az egész beláthatatlanná válik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141021