Közgazdászok: A közgazdaságtan szexistává tesz

2019. február 10. 14:10

Chilei és bostoni közgazdászok arra az eredményre jutottak, hogy a közgazdászok között már a legfiatalabb korban, az egyetemi hallgatóknál megfigyelhető a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés.

Chilei egyetemeken végzett kutatások bizonyították, hogy a hallgatók már belépéskor előítéletesebbek a nőkkel szemben, de ez a hozott attitűd csak fokozódik, ahogy a közgazdászok elmélyülnek a szakmában és elkezdik látogatni a kurzusokat.

Hogy mi lehet az ok? Az egyik tényező egy öngerjesztő folyamat, avagy ördögi kör lehet: a közgazdászok sokkal kevesebb női oktatóval találkoznak, mint más hallgatók, emiatt is erősödhet bennük az előítéletesség.

Úgy tűnik, hogy a közgazdasági képzésekre eleve a „szexistább” hallgatók jelentkeznek, akik aztán megerősödnek e nézetükben, mert az oktatóik között sem találnak nőket, akik cáfolhatnák e vélekedéseiket.

Janet Yellen, a Fed volt elnöke egyébként nemrég egy Twitter-bejegyzésében írt arról, hogy a közgazdászok közösségét az agresszió jellemzi, ami elbátortalanítja a nőket abban, hogy részt vegyenek e tudomány munkájában.

„A makrogazdaságtan a közgazdaságtan azon területe, amelyet a tudósok számára is a legnehezebb átlátni. Annyira nehéz, hogy az ezt kutató közgazdászok gyakran vallásos hittel kezdik védelmezni modelljeiket. E területen nagyon fontos az iskolákhoz való tartozás vallásos ragaszkodása” mondta korábban Zawadowski Ádám közgazdász.

Így a tudomány hiányosságai és nehézségei is okozhatják a fokozott agressziót és a vallásos hittel védelmezett, matematikai köntösbe csomagolt társadalomfilozófiai modelleket. Ez pedig elriaszthatja a nőket a pályáról, így lehet, hogy nem a nők kerülik a közgazdaságtant, hanem a közgazdaságtan kerüli a nőket.

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/140885

Ajánljuk még a témában