Keynes, a zavart és zavaró beszéd mestere

2019. február 10. 14:10

Hunter Lewis
Mises Institute
Ma sok ember – közgazdászok, pénzemberek, befektetők, vállalatok tulajdonosai és vezetői – mondja azt, hogy Keynes a szellemi hősük. Elolvasták tulajdonképpen az Általános elméletet?

„Az a baj, hogy műve nem működik olyan jól írásban, mint amikor szóban adta elő. Mert amikor írott formájában meg lehet vizsgálni, akkor feltárul a számtalan tévedés, a ténybeli vagy érvelési hibák, a retorikai trükkök és a pszeudoeredetiség.

Néhány kiváló közgazdász, különösképpen Ludwig von Mises, Friedrich Hayek, Wilhelm Röpke, Jacques Rueff, és Henry Hazlitt teljesen átlátta ezt. Mások is észlelték, hogy valami hibás volt, de hezitáltak kimondani a Keynes pozíciójától való félelem és a megtorló erők miatt. Sajnálatos módon, egy fontosabb közgazdász sem publikált azonnali könyv-terjedelmű cáfolatot, így az Általános elmélet csak terjedt és terjedt, nyilvánvaló hibái ellenére.

Ma sok ember – közgazdászok, pénzemberek, befektetők, vállalatok tulajdonosai és vezetői – mondja azt, hogy Keynes a szellemi hősük. Elolvasták tulajdonképpen az Általános elméletet? Olvastak többet a néhány gyakran emlegetett, világos és szellemes idézetnél?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában