Oroszország egy lépéssel közelebb került a tökéletes katona megalkotásához

2019. január 30. 7:53

Írta: Rádi Balázs
A hollywoodi sci-fi filmek hangulatát idézi az orosz hadsereg legújabb fejlesztése, az emberre szerelhető exoskeleton, azaz külső váz. A menőségi faktoron túl praktikus tulajdonságokkal is bír, segítségével akár fél mázsás tárgyakat mozgathatunk különösebb erőfeszítés nélkül.

A külső váz lényege abban áll, hogy megkíméli viselője ízületeit és gerincét, egyfajta stabilitást biztosít. Az egyik exoskeletonba bújt katona 35 kilós felszerelést is elcipelt gond nélkül, csaknem tíz órán át.

Na de az anyagmozgatásnál nem állt meg az orosz mérnökök kreativitása, ugyanis egy 700–töltényes automata géppuskát is rászereltek a külső vázra, amit a ruha viselője pehelykönnyűnek érez és akár órákig sorozhatja az ellenséget mire elfárad. Elmondásuk szerint a szíriai fronton már be is vetették és kifogástalanul működött.

Maga a „ruha” hét kilót nyom, szénszálas és fém elemekből áll és állítólag könnyű mozogni benne. A hadsereg jelentése szerint a váz sérült emberek kimenekítésére is alkalmas, akár természeti katasztrófák sújtotta övezetekből is. Másik előnye, hogy a katonák tovább bírnak menetelni benne, kevésbé fáradnak el ha viselik.

A különös kosztüm fejlesztői kihangsúlyozták, hogy ez nem a végleges verzió, számos fejlesztést terveznek még beiktatni, mint például a rugalmasabb anyagokból készülő váz, hogy a katonák könnyebben mozoghassanak benne, illetve egy páncélozottabb verzió is fejlesztés alatt áll. Továbbá egy akkumulátor is helyet kap a vázban, így különféle elektronikus kütyüket is használni tud majd a viselője.

 A külső váz hamarosan tömeggyártásra kerülhet, ugyanis a gyártó elmondása szerint már több külföldi vásárló is megkereste őket, azonban a különféle engedélyek hiánya miatt egyelőre még várniuk kell az exporttal.

Szakértők szerint a külső vázak elterjedése közelebb áll a valósághoz, mint a fantasyhez, ugyanis ez a technológia emberfeletti erőt és gyorsaságot kölcsönözhet a rakodómunkásoknak és kiszállítóknak egyaránt, így alapjaiban átírja a logisztikát. A váz robbanásszerű elterjedésére számítanak, hiszen a logisztikán kívül számos egyéb területen is hasznos lehet az emberek erejét megsokszorozó technológia. Az Egyesült Államoktól Ghánáig szinte mindenki igyekszik létrehozni a maga kiborgját.

 

 

Képek forrása: Sputniknews.com.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezzel a szovjet korszakban már próbálkoztak:
"Sztálin az ember és a majom keresztezésével kísérletezett
JACK CORN
2005. december 21., Magyar Nemzet
Sztálin arra adott parancsot az egyik leghíresebb szovjet állatorvosnak, hogy emberi spermával termékenyítsen meg nőstény majmokat. A szovjet diktátor igénytelen és fájdalomtűrő katonákat, valamint az ötéves tervhez hiányzó munkaerőt tervezett a félmajom-félermberből. A kísérlet nem sikerült."

Pedig föltalálták a csodafegyvert a világháború végére, csak nem Adolf, hanem az amik. Atombombának hívják.

Idézlek: "1-2 év hiányzott hozzá". Ez a lényeg. Az amik nyertek. Amikor pl. Hosszú Katinka becsap a célba, az ellenfeleinek sem hiányzik több néhány méternél. De az a néhány méter hiányzik.

Amúgy szerintem nem csak 1-2 év, de az biztos, hogy ha a német ipar kezdettől rááll, ők is összehozzák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés