Kalifornia kormányzója megadóztatná az ivóvizet

2019. január 30. 9:23
Gavin Newsom, Kalifornia új kormányzója nem vesztegeti az idejét, eskütétele után két héttel már közölte is első költségvetési javaslatát, melyben az ivóvíz megadóztatásával tisztítaná meg az állam szennyezett vízkészletét.

Bár a víz valóban szennyezett és emberek betegednek meg tőle, az adójavaslat ellenzői szerint nem a lakosság megadóztatása oldaná meg a problémát. Az elégedetlenkedők szerint mivel Kalifornia államnak 14 milliárd dolláros bevételi többlete van, abból megbízhatna egy céget a vízszűrő rendszer fejlesztésével.

„Az államnak nem szabadna megadóztatnia az élethez elengedhetetlen alapvető javakat, mint a vizet és az élelmiszert” – adott hangot felháborodásának a javaslat egyik fő ellenzője, a California Association of Water Agencies vízszolgáltató szervezet. Szerintük az adó kivetése után kevesebben engedhetnék meg maguknak a vízfogyasztást.

2014 óta nagyjából félmilliárd dollárt költöttek a kaliforniai vízrendszer fejlesztésére, azonban javulásnak semmi nyoma. „Úgy tűnik, hogy a fő probléma nem a finanszírozás hiánya, hanem az elburjánzott bürokrácia és a túlzott állami beavatkozás” – vélekedik Carey Wedler, a szabadpiaci FEE alapítvány szerkesztője.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában