Equilor: A forint gyengül, a növekedés lassul idén

2019. január 24. 15:05

Az Equilor Magyarországon idén a gazdasági növekedés lassulására számít, várakozásuk szerint a forint az év eleji erősödés után gyengülő pályára állhat, és elérheti az euróval szemben a 324-es szintet, az alapkamat pedig 20 bázisponttal, 1,1 százalékra emelkedik.

2019. január 24. 15:05

Török Lajos vezető elemző a társaság csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az első negyedévben a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború határozza meg a tőzsdei mozgásokat. A tőzsdére hatással lesznek, ahogy az Európai Központi Bank (EKB), az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntései is. 

Az Equilor szerint  a Fed idén kétszer is kamatot emelhet, míg a piac maximum egy emelést vár. 

Magyarországon az Equilor a tavalyi 4,6 százalék után lassabb, 3,7 (2020-ban 3,4) százalékos bővülésre számít, aminek egyik motorja továbbra is a belső fogyasztás lehet. Az infláció a következő negyedévekben is az MNB 3 százalékos célszintje körül alakulhat. A folyó fizetési mérleg többlete tartósan fennmaradhat, így tovább javulhat Magyarország külső finanszírozási képessége. Az államháztartási hiány tartósan 2,4 százalék alatt maradhat, és idén valamint a jövő évben 2 százalék közelében alakulhat. Ennek megfelelően a GDP-arányos államadósság tovább csökken, idén 70 százalék, jövőre 68,5 százalék lehet. 

Az év első felében nem várható Magyarország hitelminősítésének javítása, esetleg a Moody's javíthatja a stabil kilátást pozitívra. Ősszel azonban – amennyiben a kedvező makrogazdasági folyamatok fennmaradnak – a Fitch és az S&P is javíthat a besoroláson. 

Idén jelentősen megváltozhat az MNB monetáris politikája, várhatóan fokozatosan elmozdul az ultralaza politikától. Tavasszal a devizacsere-ügyletek fokozatos áthangolása, volumenének csökkentése, valamint a 3 hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) feljebb engedése, nyáron, kora ősszel pedig a betéti kamatláb emelése, majd késő ősszel, év vége felé az alapkamat emelése következhet. Az Equilor összesen 20 bázispontos emelést tart valószínűnek, így év végére 1,1 százalékra emelkedne az alapkamat.     

Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető elmondta, a januári forinterősödés egyik főbb oka, hogy decemberben komolyabb uniós forrás érkezett, és a devizatömeg folyamatos forintra váltása önmagában erősítette a magyar fizetőeszközt. A másik fő ok az MNB alelnökének legutóbbi nyilatkozata, amely jelezte, hogy a monetáris politika belátható időn belül – akár az EKB-t megelőzve – szigorodhat. Úgy vélte, az első negyedévben kitarthat a jó hangulat, a forint 315-ig is erősödhet, de később visszatérhet a lépcsőzetes gyengülés, és az év végére az árfolyam a 324-es szintet is elérheti az euróval szemben. 

Az Equilor elemzése arra is kitér, hogy márciusban lejár Matolcsy György 6 éves jegybankelnöki mandátuma, akinek elnöksége alatt az alapkamat 5,5-ről 0,9 százalékra csökkent. Az MNB segítette a vállalatok finanszírozását, hozzájárult az államháztartás finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, és a devizahitelek problémáját is normalizálta. Ebben a hat évben 8 százalékot gyengült a forint az euróval szemben, 5 százalékot a lengyel devizához képest.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik