A forint héthavi csúcson az euróval szemben

2019. január 18. 16:17
Pénteken tovább folytatódott a forint szerdán kezdődött erősödése.

Folytatódott a forint szerdán kezdődött erősödése a főbb devizákhoz képest pénteken, amikor héthavi csúcsra drágult az euróhoz viszonyítva.

Az euró 16 órakor 317,95 forintot ért. Dél körül 317,85 forinton jegyezték az eurót, amely hét hónapja nem volt ilyen gyenge a magyar devizával szemben.

A frank árfolyama 282,25 forintról 281,07 forintra, a dollár pedig 280,50 forintról 279,54 forintra süllyedt.   

A forint erősödését Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének az a szerdai bécsi kijelentése indította el, hogy közeleghet a monetáris szigorítás.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A forint erősödését Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének az a szerdai bécsi kijelentése indította el, hogy közeleghet a monetáris szigorítás."

Na ja! A Jegybank monetáris politikája az inflációval van kapcsolatban. A jegybanki kamatot akkor emelik ha emelkedik az infláció. Az infláció pedig az árakkal, kereslet-kínálattal van kapcsolatban. Így egy jövőre vonatkozó bejelentésnek már most lenne hatása?
Még ugye véletlenül sem a gazdasági költségvetési mutatók vártnál kedvezőbb alakulásának a hatása? A Brexit, Hard Brexit kilátása is csak a fontra van kihatással az euróra nem. Miért is gyűrűzne be. A kádár érában is az volt, hogy hozzánk semmi sem gyűrűzik be. (A jólét nem is gyűrűzött be, csak a válságok.) 2008-2013 években is a jegybank monetáris politikája miatt romlott a forint árfolyama?
Költői kérdések ezek, biztos a nagy pénzügyi guruknak van igaza, hiszen ők voltak azok akik előre látták a válságot és milyen jól megelőzték.

Na ja!
Ha Nagy Márton minden héten újabb hasonló bejelentést tesz, akkor szeptemberre a forint olyan erős lesz, hogy már dolgozni sem kell, mert az égből eurók fognak esni.

Hajrá pénzügyi szagértők!

MNB 2010 évi gazdálkodása
"Több mint 41,5 milliárd forintos veszteséget termelt a jegybank 2010-ben – mondta a tavalyi év gazdálkodásáról szóló jelentésük bemutatásán Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Tájékoztatása szerint a költségvetésből 29 milliárd forintot kellett juttatni az MNB-nek a kiegyenlítési tartalék pótlására, ami március 31-ig meg is történt."

2009-2010-ben lehívott IMF/EKB hitelről már nem is beszélve. Ha ez nincs az árfolyam akár a 500 forintot is megközelíti. Akkor mennyibe is került Magyarországnak a lélegeztetőgép a balliberálisok kormányzása miatt?

Forint árfolyam az euróhoz
2002-ben a záró 235,9
2006-ban a záró 267,29
2010-ben a záró 278,75

A kérdés, hogy ezen a szinten való tartás mennyibe került az MNB-nek? Mennyi volt az árfolyamveszteség az államadósság után? Mennyiben került az IMF/EKB hitel?

"Kevés gagyibb pénz van az egész Földön, mint a magyar forint."

Nem a forinttal van a probléma, hanem a kormányzással, a gazdasággal. Ha a mai ellenzék kerülne hatalomra egy éven belül 400 forint lenne egy euró. Ha a gazdasági elképzelésedet, vagy Koronaszepét követnék akkor még akár 500 forint is lehetne.

"2010-ben, a választáskor 264 forint volt egy euro."

10 forintot adjál hozzá.

2002-2010 időszakában pedig mesterségesen tartotta a forintot az erősebb sávba az MNB. Magas volt a jegybanki és a hitelkamat, melynek következtében a költségvetést, a vállalkozásokat és a háztartásokat eltolta a devizahitelek felé. Ennek hatására adósodtunk el devizában.
A szlogen az volt; azért kell erős sávban tartani a forintot, mert ez elősegíti a konvergencia program teljesítését és ha 2007-ben belépünk az euró övezetbe kedvezőbb lesz az átváltás. A konvergencia program egyik évben sem teljesedett, továbbra is fennmaradt az eu túlzottdeficit-eljárása és az euró sem került bevezetésre. Mikor szűnt meg az eljárás? A válságkezelő Bajnai-rezsim alatt?

Válaszok:
Berecskereki | 2019. január 18. 18:29

Jut eszembe!
2010 kormányváltás után kik voltak akik kuszaszeműztek és minden nap elmondták, hogy csődbe megyünk, a kormány megbukik? Azóta sem tudnak mást mondani.

"Talán az sem érdektelen, mennyi eurót tudtunk venni az átlagbérből 2010-ben és ma!"

Talán az sem érdektelen, hogy mennyibe került a forint erős sávba tartása az euróhoz.

nem az a lenyeg hogy mennyi az arfolyam, hanem hogy stabil legyen.

mondjuk nekem csak jo ha minel tobb forint egy euro, mert ingatlanhitelem forintban van, fizetesem meg euroban..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés