Vegyes gazdaságra van szükség

2019. január 15. 14:20

Paul Krugman
The New York Times
Elizabeth Warren a generikus gyógyszerek gyártását venné el a magánszektortól, ami egyáltalán nem buta ötlet.

„Nincs rá okunk azt gondolni, hogy a magánszektor jobban teljesít az oktatás és az egészségügy terén. A magánbiztosítók nem nyújtanak olyan szolgáltatást, amit nem nyújthatna, talán még olcsóbban is, a nemzeti egészségbiztosítás. A magánkórházak nem nyilvánvalóan jobbak vagy hatékonyabbak, mint az államiak. A profitorientált oktatás pedig valódi katasztrófa sújtotta övezet.

Így tehát el tudnánk képzelni egy gazdaságot, ahol az oktatás, az egészségügy és a szociális segítség államivá válna, az emberek többsége pedig ezzel legalább olyan jól járna, mint a mostani helyzettel.

De vannak más területek is, amelyeket állami tulajdonba vehetünk. A közszolgáltatásokat már szigorúan szabályozzuk és néhány esetben már állami tulajdonban is vannak. A magánbiztosítók az egészségügyben százezreket foglalkoztatnak, kétes társadalmi célokkal. És biztos, hogy sok más területet még nem is említettem.

Nagyjában és egészében a kiskereskedelem és a feldolgozóipar olyan területeknek tűnnek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az állami tulajdonlás modelljével jól működjenek. De még itt is van néhány kivétel. Elizabeth Warren például a generikus gyógyszerek gyártását venné el a magánszektortól, ami egyáltalán nem buta ötlet.

Mindezek alapján, ahogy mondtam, el tudok képzelni egy jól működő gazdaságot, ahol nagyjából egyharmados az állami tulajdon aránya.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés