Vegyes gazdaságra van szükség

2019. január 15. 14:20

Paul Krugman
The New York Times

Elizabeth Warren a generikus gyógyszerek gyártását venné el a magánszektortól, ami egyáltalán nem buta ötlet.

„Nincs rá okunk azt gondolni, hogy a magánszektor jobban teljesít az oktatás és az egészségügy terén. A magánbiztosítók nem nyújtanak olyan szolgáltatást, amit nem nyújthatna, talán még olcsóbban is, a nemzeti egészségbiztosítás. A magánkórházak nem nyilvánvalóan jobbak vagy hatékonyabbak, mint az államiak. A profitorientált oktatás pedig valódi katasztrófa sújtotta övezet.

Így tehát el tudnánk képzelni egy gazdaságot, ahol az oktatás, az egészségügy és a szociális segítség államivá válna, az emberek többsége pedig ezzel legalább olyan jól járna, mint a mostani helyzettel.

De vannak más területek is, amelyeket állami tulajdonba vehetünk. A közszolgáltatásokat már szigorúan szabályozzuk és néhány esetben már állami tulajdonban is vannak. A magánbiztosítók az egészségügyben százezreket foglalkoztatnak, kétes társadalmi célokkal. És biztos, hogy sok más területet még nem is említettem.

Nagyjában és egészében a kiskereskedelem és a feldolgozóipar olyan területeknek tűnnek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az állami tulajdonlás modelljével jól működjenek. De még itt is van néhány kivétel. Elizabeth Warren például a generikus gyógyszerek gyártását venné el a magánszektortól, ami egyáltalán nem buta ötlet.

Mindezek alapján, ahogy mondtam, el tudok képzelni egy jól működő gazdaságot, ahol nagyjából egyharmados az állami tulajdon aránya.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/140839