A legnagyobb cégek vezetői az év első hetében megkeresték egy dolgozó évi fizetését

2019. január 15. 18:20
„Fat Cat Friday” – így nevezik a britek a január 4-i pénteket, mert ez az a nap, amikorra a Londoni Értéktőzsde FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb vállalat vezérigazgatója átlagosan már megkereste az átlagos dolgozójának egész éves fizetését. Az igazgatók keresetének mediánja 3,9 millió font volt 2017-ben, az átlagos dolgozó 29574 fontos fizetésével szemben. Így az átlagos cégvezető három nap alatt keresi meg az éves dolgozói fizetést.

A belga Vlerick üzleti iskola tavalyi jelentése szerint egyébként a legnagyobb brit tőzsdei nagyvállalatok vezetői az átlagos dolgozó fizetésének 94-szeresét keresik meg egy év alatt, így a brit vezetők fizetései a legnagyobbak közé tartoznak Európában, jelentősen meghaladva a francia vagy német vezérigazgatók bérét. Hozzátették azonban, hogy a legjobban teljesítő cégeknél a vezetői fizetések viszonylag alacsonyabbak – írtuk erről tavaly.


Ez azért aggályos, mert a britek fizetései stagnálnak – lásd az erről szóló megdöbbentő adatainkat itt. Rendre felmerül a kormány szintjén az ötlet, hogy megkövetelnék a vállalatoktól, hogy azok publikálják a fizetési arányokat, mivel Hollandiában például „csak” 71-szeres, Svédországban 41-szeres a különbség.

Xavier Baeten, a Vlerick menedzsment professzora szerint

tévedés, hogy egy vállalat teljesítményének javításához emelni kell a vezérigazgatók fizetését.

Jelentésükben ugyanis arra jutottak, hogy az alacsonyabb bérkülönbségekkel jellemezhető cégek épphogy jobban teljesítettek a nagy belső egyenlőtlenséggel jellemezhető cégekhez képest.Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés