Budapesten a legalacsonyabb az unióban a lakossági gáz ára

2019. január 15. 19:01
Budapest büszkélkedhet a legalacsonyabb lakossági gázárakkal és a villamosenergia tekintetében is a negyedik legolcsóbb, derül ki egy, az Európai Unió fővárosait összehasonlító vizsgálatból.

A (MEKH) kutatása 29 uniós országban vizsgálta az energiaárakat. Az elemzésből kiderült, hogy az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb a gáz kiskereskedelmi ára (10,18 Ft/kWh). A gázárak Stockholmban voltak a legmagasabbak (77 Ft/kWh), a magyar érték 7,5-szöröse.

A kutatás alapján a budapesti villamosenergia is olcsónak számít uniós viszonylatban (37,30 Ft/kWh), amivel negyedik helyezést értük el az összesítésben. Amíg a villamosenergia Koppenhágában a legdrágább (103,76 Ft/kWh), a magyar értéknek több mint kétszerese, addig Belgrádban a legolcsóbb (23,19 Ft/kWh).

(A vásárlóerő-paritással korrigált lista szerint a budapesti lakossági földgáz ára a harmadik legolcsóbb, míg a villamosenergia árának tekintetében 12. helyezést éri el a magyar főváros.)

Ha a statisztikák szerint olcsó a hazai áram- és gázár, miért érezhetjük drágának? Hiába az egyik legolcsóbb a hazai villany és gáz átlagára, a rezsi kifizetését így is megerőltetőnek érezhetjük a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye szerint.

Ennek az egyik oka, hogy a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználás tekintetében az elsők között vannak az unióban, azaz a magyar háztartások energiaszegénységét nem pusztán az energiaárak okozzák, hanem nagyrészt a huzatos ablakok, szigeteletlen falak és elavult fűtésrendszerek – írja az Energiainfo szakportál.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

SZRTÁJK!

De azonnal. Ez tűrhetetlen! Rezsim! Diktatúra! Ezzel is a gazdagok járnak jól!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés