A vagyon a hatalomtól, nem a termelékenységtől függ

2019. január 9. 22:13

Laurie Macfarlane
Open Democracy
A rabszolgaság volt a magánvagyon legfontosabb alapja az USA déli részén 1770-ben.

„Valami csak akkor lehet vagyoneszköz, ha először valakinek a tulajdonává vált – elidegeníthető, árazható, eladható és megvehető. Különböző rendszerekben és történelmi korokban más és más számított tulajdonnak, ami nagyban kapcsolódik a hatalom és a társadalmi csoportok közötti kapcsolatok alakulásához.

Például 1770-ben az USA déli részének vagyona a nemzeti jövedelem 600 százalékát tette ki, ami csaknem kétszerese volt az északi vagyonnak. Az óriási különbség egyetlen szóban összefoglalható: szolgaság.

A déli fehér rabszolgatartók számára a feketék tulajdont jelentettek, olyan terméket, amelyet birtokolni és amellyel kereskedni lehet. És mint bármi más eszköznek, a szolgáknak is volt piaci áruk. Ahogy az ábra mutatja, a rabszolgaság volt a magánvagyon legfontosabb alapja az USA déli részén 1770-ben.

Amikor az USA végül eltörölte a szolgaságot 1865-ben, akkor a korábbi rabszolgatartók hirtelen elveszítették vagyontárgyaikat és egyik napról a másikra a déli vagyon fele eltűnt. A déliek már nem voltak »gazdagabbak«, mint az északi szomszédok.

De tényleg szegényebbé váltak a déli államok bármilyen értelemben? Nyilvánvalóan nem – a munka, a tőke és a természeti erőforrások mennyisége semmit sem változott. Az viszont megváltozott, hogy egyes egyének milyen jogokat gyakorolhatnak ezen erőforrások és jövedelmeik felett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marx elvtárs is nagyra értékelte a rabszolgaságot.
„Következésképpen, a rabszolga kereskedelem előtt, a gyarmatok igen kevés terméküket küldték az Óvilágba, és nem változtatták meg a világot észrevehetően. Ezért a rabszolgaság egy kimagasló fontosságú kereskedelmi kategória. A rabszolgaság nélkül Észak-Amerika, a leghaladóbb ország, csak egy tekintélyelvű ország lenne. Ha Észak-Amerikát letöröljük a térképről csak anarchiát kapunk, valamint a kereskedelem és a modern civilizáció teljes elhalását.
Viszont a rabszolgaság eltörlésével magát Amerikát törölnénk le a térképről.”
(Marx levele Pável Vasziljevics Annenkovnak 1846. december 28-án.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés