Mit érnek a magyar fizetések?

2019. január 4. 15:43

Szajlai Csaba
Figyelő
Kérdezze meg bárki Münchenben, Zürichben, vagy Londonban dolgozó ismerősét, hogy mennyi a lakbérrel, az energiaszámlával, vagy éppen egy-egy bevásárlással kapcsolatos kiadása.

Távol vagyunk a nyugati bérszínvolnaltól, de a régiós versenytársakkal (csehek, szlovákok és lengyelek) sem álljuk a sarat. Ha pedig átszámoljuk a »fizut« euróba, svájci frankba, vagy angol fontba, ugrunk a Dunába - annyira semmit sem ér a havi fix.  

Kezdjük utóbbival, mert ez most a sláger. Természetesen át lehet konvertálni a fizetésünket euróba, frankba, vagy fontba, csak tegyük hozzá, hogy mi forintban költünk. Aki pedig a Lajtán túl dolgozik, pontosan tudja, hogy hiába tűnik itthon »királynak« a jövedelme, ha annak tekintélyes részét odaát költi el. Kérdezze meg bárki Münchenben, Zürichben, vagy Londonban dolgozó ismerősét, hogy mennyi a lakbérrel, az energiaszámlával, vagy éppen egy-egy bevásárlással kapcsolatos kiadása. Leegyszerűsítve ezt hívják vásárlóerő-paritásnak: adott jövedelemből, mit és mennyit tudunk vásárolni. Most fel sem hozom a nyugati ingatlanárakat: köztudomású, hogy még a “bennszülöttek” többsége sem jut privát lakáshoz élete során: ezért is öröklik meg a gyerekek a több évtizedes jelzáloghiteleket.  

De mit is tud tenni a kormány, hogy javuljon a bérszínvonal, s felzárkózzon a nyugat-európaihoz? Beszédesek a tettek.  

A magyar minimálbér három év alatt harmadával, a szakmunkás bérminimum (garantált bérminimum) pedig felével nőtt: ez hazánkban soha nem látott teljesítmény. Arról nem is beszélve, hogy 2010-től a minimálbér több mint száz százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 120 százalékkal nőtt. Fontos azt is tudni, hogy az elmúlt években alig volt infláció, így a pénzromlás nem vitte el a fizetések értéket - mint az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt.  

Persze az örökség apropóján nem érdemes elfelejteni azt sem, hogy az Orbán-kormány(ok) emelik leginkább a minimálbért. Aki esetleg nem emlékezne rá: 2002-ben, az első Orbán-kormány ciklusának végén nálunk volt a legmagasabb a minimálbér a V4 országok közt, de 2010-re a többi ország lehagyott bennünket.  

S akkor, amikor a »túloldalról« bizonyítják, hogy minimálbéres vonalon hátul kullogunk Európában, sokan nem veszik tudomásul: Magyarországon nem elsősorban ez a meghatározó tényező. A 4,5 milliónyi dolgozó magyarból a minimálbér 300 ezer főt, a szakmunkás bérminimum pedig 800-900 ezer főt érint a munkavállalók közül.  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig arrafelé nyugaton a kerítés (kapu oldalszárnyakkal) is kolbászból van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés