Rétvári: Kisebb a különbség a nők és férfiak jövedelme között

2018. december 27. 7:33
A nők számára egyre több feltételt biztosítanak a gazdasági érvényesüléséhez, így lehet, hogy a női foglalkoztatás 20 éve nem volt olyan magas szinten Magyarországon, mint most – nyilatkozta Rétvári Bence.

Érezhetően kisebbek a jövedelmi különbségek 2010-hez képest az ország jobban vagy kevésbé fejlett régiói között az KSH legújabb adatai alapján, szintén kisebb a különbség a nők és férfiak jövedelme között „a balliberális időszak jövedelmi ollójához” képest – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence azt mondta: 2010 óta Magyarország mind a nyolc régiójában jelentősen nőtt az egy főre jutó éves bruttó jövedelem, a növekedés átlagos üteme országos szinten meghaladja a 40 százalékot. Külön pozitívumként értékelte, hogy a kevésbé fejlett régiókban nagyobb volt a növekedés, ezzel a régiók közötti különbségek érezhetően csökkentek.

Kiemelte: 2010-hez képest tavaly már jóval kisebb volt a különbség a főváros és vidéki települések között. Ezt mutatja az az adat is, amely szerint tavaly már 10 százalékkal kisebb volt a különbség a leggazdagabbnak számító budapesti és a legszegényebbnek számító, észak-alföldi régió között. Felhívta a figyelmet arra, hogy az észak-alföldi régióban az egy főre jutó éves bruttó jövedelem hét év alatt 42 százalékkal nőtt, ezzel a terület négy régiónál is gyorsabb ütemű fejlődést mutat.

Magas foglalkoztatottság, alacsony munkanélküliség

Az államtitkár részletezte: 2010-hez képest a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal az észak-alföldi régióban nőtt a foglalkoztatási ráta, sőt, itt nőtt a legnagyobb mértékben, az országos átlagot is meghaladva, 14 százalékkal a gazdaságilag aktívak aránya. Mindezek mellett az Észak-Alföldön 25 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, ami szintén meghaladja az országos értéket, és a régiók között a legmagasabbnak számít.

Rétvári Bence szerint az egyre csökkenő területi különbségek azt tanúsítják, hogy a kormány intézkedései elérik céljukat: míg a szocialisták 2010-et megelőzően segélyezéssel tartották fenn a különbségeket, addig „a munkaalapú társadalom látható életszínvonalbeli emelkedést és országos kiegyenlítődést mutat”. Úgy folytatta: Magyarországon jelenleg a korábbiakhoz képest „elképzelhetetlenül magas” a foglalkoztatottság és rekord alacsony szinten van a munkanélküliség. A területi adatok alapján álláspontja szerint egyértelmű, hogy a segélyek helyett a munka a kulcs a nagyobb anyagi biztonsághoz.

Nemi különbségek

Kitért arra is, hogy a jövedelmek közötti különbségek mutatói nem csak területi alapon javultak. Hangsúlyozta: az országban az elmúlt években a nemek közötti bérkülönbség is egyértelműen csökkenő tendenciát mutat; nyolc év alatt eltűnt a férfiak és nők közötti bérkülönbség ötöde. Míg 2010-ben 17,6 százalékos volt az eltérés, addig 2016-ban már csak 14 százalékos. Ezzel párhuzamosan – közölte az államtitkár – a nők foglalkoztatási rátája is dinamikusan növekedett: a 2010-es 49,8 százalékról idén 62,5 százalékra emelkedett. Úgy fogalmazott: a balliberális kormányok csak nagyokat mondtak a nők helyzetének javításáról, valós intézkedéseik nem segítettek rajtuk. A gyed extra, a munkahelyvédelmi akció, a bölcsődefejlesztések, a Nők40 program, a gyermekek után járó pótszabadságok mind hozzájárulnak a nők gazdasági érvényesüléséhez, a női foglalkoztatás növeléséhez, amely 20 éve nem volt olyan magas szinten Magyarországon, mint most.

Az Eurostat adatai szerint 2017-ben az uniós országok között az 5. helyen állt Magyarország a női vezetők arányát tekintve. Magyarországon ez 39,4 százalék – ugyanennyi Svédországban, és csak Szlovénia, Lengyelország és Lettország előzi meg a magyarokat – nyilatkozta Rétvári Bence.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Párt is rendelkezik ilyen "szakemberekkel´" bőven.

Pl. a "biztonsági szakértő" Spöttle legutóbb a német túlmunka törvényt szakértette, természetesen olyan végeredménnyel, hogy a magyar szabályozás pont olyan mint a német.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. december 27. 14:24

" a "biztonsági szakértő" Spöttle legutóbb a német túlmunka törvényt szakértette, természetesen olyan végeredménnyel, hogy a magyar szabályozás pont olyan mint a német."

Nem szakértette, hanem a véleményét mondta el.
Továbbá Németországban élt és rendelkezik ottani ismerettel. Végül nem kell szakértőnek lenni, csak egymásmellé kell tenni a német és a magyar túlórával rendelkező törvény részét és akkor látszik a különbség, vagy a hasonlóság, vagy az azonosság.

Mindaz igaz amit írsz és csak bővíteni lehet.

A GKI készített egy elemzést, amelyben azt állítják; a GDP növekedése az uniós források eredménye. Mindezt átvette a média.
A kimutatásaikból és a számaikból levezethető, hogy alapvető hibákat vétettek. Már az unió pénzügyi biztosa is kijelentette, hogy az uniós támogatásnak minimum a fele import beszerzésre fordítódik. Márpedig az import beszerzés nem jelenik meg a GDP-ben, így amennyiben a teljes uniós támogatás összegét hasonlítjuk a GDP változáshoz hamis eredményt kapunk.
Egyébként 2020 után is lesz uniós támogatás és a termelésbe állt beruházások is növelik a GDP-t. Az is előfordulhat, hogy nagyobb arányban, mint amilyen volt a beruházás idején.

A másik. Folyamatosan cikkeznek arról, hogy az import növekedik és az export import pozitív szaldója csökken, mely súlyos gazdasági problémákhoz fog vezetni. Ez azonban nem megalapozott értékítélet. A beruházások növekedésével növekszik az import igény. Amikor pedig a beruházás befejeződik visszaáll. Sőt, ha a beruházás folyamán létrehozott gazdasági egység exportra is termel, akkor ebből eredően is javulni fog a külkereskedelmi mérleg, így a pénzügyi mérleg. is.
Fontos, hogy megfelelő devizatartalék álljon rendelkezésre. Ezt az MNB jól kezeli.
Megjegyzem, nemcsak a devizahiány káros, hanem a szükségesnél nagyobb devizatartalék is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés