Nagy a baj bezzegRomániában

2018. december 23. 11:50

Szajlai Csaba
Figyelő
A közszférában dolgozók 2019-től immár nem kapnak túlórapénzt!

„A hivatalos magyarázat szerint azért lesz szükség brutális megszorításokra, mert a román kormány be akarja tömni a 2019-re jósolt 10 milliárd román lejes hiánytúlszaladást (ez a román GDP egy százaléka), ami miatt a költségvetés jövő évi hiány három százalék fölé emelkedne.

A fentiek mellett megadóztatják a szerencsejátékot is, valamint a dohánytermékek jövedéki adóját is megemelik. Új elem az is, hogy a közszférában dolgozók 2019-től immár nem kapnak túlórapénzt!

A témával kapcsolatos romániai tudósításokból kiderül, hogy az ad hoc pénzügyi szigorra azért van szükség, mert az elmúlt években felelőtlenné és túlfűtötté vált a gazdaság. Például az erőltetett béremelések járultak hozzá a növekedéshez, amelynek a pénzügyi háttere megalapozatlan volt. Elemzők szerint a szóban forgó intézkedések miatt szomszédunkban az infláció a vártnál magasabb lehet, ami gyorsabb szigorításra kényszerítheti a román jegybankot, tovább rontva a növekedési kilátásokat. A román gazdaságot feltehetően az sem erősíti, hogy a kormány kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremt a szektorális különadók kivetésével.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés