Az elmúlt tíz év kormányzása mindent elrontott, amit csak tudott

2018. december 22. 20:24

Csaba László
168 Óra
A keleti bővítés gazdaságilag sikertörténet, mert stabilizált egy olyan régiót, amely a gazdaságtörténete során még sosem volt sikeres. Interjú.

„Könyvében azt írja, hogy régiónkban elmaradt a rendszerváltozás csodája, ami a társadalmakban máig tartó traumát okozott. Miért nem segített a kezükben lévő recept? Hiszen megtörtént a stabilizáció, a liberalizáció, a piacépítés, az intézményépítés és a privatizáció is.

Nehezen fogták fel a társadalmak, hogy az, ami a második világháború után történt, megismételhetetlen, mert egyedi tényezőkből rakódott össze. A negyvenes–hatvanas években létrejött egy új gazdasági, társadalmi növekedési modell, és az állami szerepvállalás, az alacsony nyersanyagárak, a stabil nemzetközi pénzügyek stabilizációs tényezők voltak. A kilencvenes években nem voltak adottak a lehetőségek. Emlékszem, Tardos Márton és Antal László néha megmutattak belső anyagokat arról, hogy mi történne, ha tényleg megcsinálnák a reformokat. A pénzügy és a tervhivatal számításokat végzett, amelyek rendre úgy kezdődtek, hogy a magyar ipar 40-50 százaléka megsemmisül, gazdasági visszaesés jön, tömegessé válik a munkanélküliség. Kádár elvtárs ezt nem akarta.

Aztán mégis megtörtént.

Nem is nagyon voltam meglepve, amikor 1990-ben három százalékkal megjelent a munkanélküliség. De amikor 1992 nyarán ott ültünk Kupa Mihály tanácsadó testületében, és azt láttuk, hogy 13 százalék fölé ment a munkanélküliség, nem kaptunk levegőt. Ő megjegyezte, fiúk, hiszen mindig ezt mondtátok. Jó, jó, mondtuk, de hogy ekkora? A lényeg, hogy amikor bekövetkezett a strukturális válság, nem voltak meg azok az egyedi tényezők, amelyek az ötvenes években léteztek, vagyis várható volt a visszaesés. És akkor egy idő után megjelent a képben az EU mint lehetőség.

A déli bővítést stratégiai, az északit gazdasági szempontok mozgatták, a keletit viszont a kényelmetlen, terhes történelmi kötelezettség vezérelte, jóvátételi háttérrel. A csoda másodszor is elmaradt?

Politikai döntés volt, hogy ebből a történelmileg viharos régióból ne jöjjenek felszínre kisebb-nagyobb viharok, ne keletkezzenek törzsi konfliktusok, a térség ne kerüljön bele a posztszovjet és a posztjugoszláv modellbe. A keleti bővítés ezzel együtt gazdaságilag sikertörténet, mert stabilizált egy olyan régiót, amely a gazdaságtörténete során még sosem volt sikeres. Ugyanakkor a beépülés nem lett olyan léptékű, mint amilyenre a társadalom számított. A felzárkózásra szűk tíz év jutott, aztán jött a válság, a válságkezelés, a válság félrekezelése, és oda jutottunk, hogy Magyarország belejutott a közepes fejlettség csapdájába, vagyis újabb nagy intézményi változások nélkül nem tudunk annál gyorsabban növekedni, mint ahogy jelenleg növekszünk. Az elmúlt két negyedév teljesítménye nem vetíthető előre négy-öt évre. Ha visszaállunk a három-négy százalékos növekedési szintre, az azt jelenti, hogy Európa perifériáján maradunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csaba László véleménye túl sommás. Nem vagyok közgazdász, de minden ilyen általánosítás minimum gyanús.

Ez az ember hazudik.

Hát, Pataival nem beszélt, ez biztos.
Egy elméleti "szakember".
Magyarul okostojás a homokozóban.

Valahol mégis nagy igazságot mond ki ez a Csaba László, ha figyelünk György Lászlóra:

"Csaba László: Az elmúlt tíz év kormányzása mindent elrontott, amit csak tudott"
"György László: Ha magyarok építenek, a bér és a profit is magyar marad"
"a bér és a profit is magyar marad"" - no ez az, ami Csaba CEU-professzor úrnál: mindent elrontott - a spekuláns gazdáját mertük meglopni, így érti a Csaba...

"Országosan 110 naperőművet épít 48 milliárd forintból az MVM"

Ebból is kimaradt Nagy Spekuláns - az MVM a saját pénzéből épít, nem vesz fel hitelt, - mekkora rendellenesség ez a Csaba prof. úrnál...

El nem tudom képzelni, mi lenne itt, az Orbán ne rontott volna el mindent. És azt is nehéz elképzelni, mi lett volna 2002 után, ha a ballib nem lenne akkora hihetetlenül nagy szakértője a témának, mint ahogyan azt állítja magáról.

Tipikus sértődött ember.
Néhány évvel ezelőtt még minden szép és jó volt, amit az Orbán-kormány csinált.

Az elmúlt 10 évben?
Tehát csak Bajnaiék és Orbánék csináltak mindent rosszul?
Aki ezt mondja azt elfogultan hazudik.

"Ha visszaállunk a három-négy százalékos növekedési szintre, az azt jelenti, hogy Európa perifériáján maradunk."

Ez a fickó nem százas. Évi 3-4 százalékos növekedés kevés? Bazmeg, 1990 és 2010 között nedves álom volt! Ha meg néha összehoztátok, úgy pörgött fölfelé az adósság, hogy öröm volt nézni. Nem. nem volt öröm.

"A keleti bővítés gazdaságilag sikertörténet, mert stabilizált egy olyan régiót, amely a gazdaságtörténete során még sosem volt sikeres."

Ha a nyugati államokat régiónak tekinti, akkor bizony a nyugat számára a keleti bővítés sikertörténet. Ennek köszöhetően a nyugat elkerült egy nagyobb válságot a kilencvenes évek elején. A keleti országok szétrobbantották saját külpiacaikat (KGST), és belső piacaikat is. Az új keleti piacoknak köszönhetően a nyugati cégek elkerülték az elbocsájtásokat, gyáraik bezárását, a munkanélküliség sok pénzbe kerülő állami eltartását. Ezt helyettük bevállalták a nyugathoz csatlakozni kívánó keleti országok, melyeknek cégei piacaik elvesztésével a tönk szélére jutottak, és így jutányos áron privatizálhatók lettek.

A rendszerváltás a gazdaságban tulajdonképpen abból állt, hogy kapott a egy megfelelő szőnyegbombázást. Ha maradt is még esetleg valami, az csak annak köszönhető, hogy nem érte telitalálat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés