Közel áll az MSZP-hez Vértes András (2009)

2018. december 10. 15:51

Index
Index
A 2002-2006-os ciklusban a Vértes András vezette GKI gyakran a Pénzügyminisztériumnál is optimistább előrejelzéseket tett közzé a gazdaság helyzetét illetően.

„Egyes forrásaink szerint a 2005-ös áfacsökkentés, majd a részben ennek köszönhetően is megborult költségvetés helyreállítására bevezetett szolidaritási adó egyik ötletadója is Vértes András, az MSZP új miniszterelnök-jelöltje. A piaci elemzők jelentős része elfogultnak tartja intézetét, a GKI-t, az e kérdés körüli legélesebb vitát Járai Zsigmond robbantotta ki az Indexen.

A szocialista elnökség kedd esti ülésén váratlanul előhúzott miniszterelnök-jelölt, Vértes András hosszabb ideje az MSZP egyik, belső körökhöz is közel álló gazdasági tanácsadója. A piacon a szocialista kormányokhoz közelebb állónak minősített GKI első embereként a párt élén történt korábbi változások sem módosítottak beágyazottságán. Őt tartják egyebek között a 2005-ös áfacsökkentés és a 2006-ban született szolidaritási adó ötletgazdájának is. Szakmai körök többször is kikezdték a GKI munkáját, az egyik olyan intézetnek tartva azt, melynek munkatársaira úgy tekintenek, mint »the political economists, who are more political than economists«, azaz gazdaságpolitikusok, akik inkább politikusok, mint gazdasági szakemberek.

Az Index által kedd este, Gyurcsány Ferenc bejelentése után elért több piaci elemző, portfoliókezelő általános megrökönyödéssel fogadta az új jelölt nevét, miközben többen azt idézték fel: a 2002-2006-os ciklusban a Vértes András vezette GKI gyakran a Pénzügyminisztériumnál is optimistább előrejelzéseket tett közzé a gazdaság helyzetét illetően.

(...)

Vértes szerint az adóssághelyzetünk relatív értelemben még javul is, mivel több európai országban jobban megugrik az államadósság-állomány, mint nálunk (az azonban nem mindegy, hogy ott gazdaságösztönző, bankkisegítő csomagok miatt emelkedik az adósság, addig idehaza ilyen gazdaságserkentő csomagok nélkül lódul meg az adósság, reagált a másik két előadó Vértes ezen kijelentésére). És tévedés azt gondolni Vértes szerint, hogy 1 millió új munkahely megteremthető Magyarországon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés