Kiolvastuk az internetet, hogy megtudjuk, mi jön a világgazdaságban

2018. december 10. 15:30

A Charles Schwab elemzői adták meg a választ, akik szerint a fellendülés kései szakaszában járunk, a recesszió pedig már látótávolságban van. Az elemzők egyetlen ábrán mutatják meg, hogy hogyan viselkedett az MSCI World Index az előző hat világgazdasági válság idejében. Átlagosan a részvényárfolyam hat hónappal a recesszió kezdete előtt tetőzik, a mélypontot a recesszió kezdete után egy évvel éri el és 3,5 év szükséges ahhoz, hogy ismét a korábbi csúcsára emelkedjen. A befektetők szerint a feltörekvő piacok részvényeitől lassan érdemes megszabadulni.

Az alábbi ábrán beszínezték azt a sávot, amelyen belül az MSCI részvényindex mozgott hat korábbi gazdasági ciklusban, így egyetlen ábrán mutatható be hat különböző időszak részvénymozgása. Mindezt úgy képzelhetjük el, hogy az elemzők felrajzolták a legmagasabb és a legalacsonyabb ármozgású időszakokat és beszínezték a köztes területet. Emiatt láthatunk a vízszintes tengelyen naptári évek helyett heteket.

Az ábrán a nulladik hétnél kezdődik a recesszió, előtte pedig a fellendülés időszaka van (ezt jelölik negatív hetekkel). A másik oldalon a 156. hét azt jelenti, hogy a recesszió kezdete óta már ennyi idő telt el.

A korábbi időszakok különböző ármozgásait jelző zöldes sávon kékkel láthatjuk az összes idősor átlagát, pirossal pedig azt, hogy a jelenlegi, aktuális ciklusban, 2018 őszén hol tartunk. Az ábra, bár rendkívül sokatmondónak tűnik, valójában nem teszi lehetővé, hogy pontosan előrejelezzük a recesszió kezdetét, de valószínűsíti egy recesszió közeledtét a következő egy-két évben.

December elején olyasvalami történt a gazdaságban, amit piaci elemzők a recesszió biztos előjelének tartanak. A hozamgörbe lapossá vált. 

Inverz hozamgörbe esetén a rövid lejáratú állampapírok hozamai magasabbak, mint a hosszú lejáratú állampapíroké, azaz a hozamkülönbözet előjele negatív. (...)

Az elmúlt 40 év historikus adatai alapján a hozamkülönbözet kivétel nélkül helyesen jelezte előre a recesszió közeledtét. Minden olyan esetben amikor a hozamkülönbözet tartósan negatív tartományba süllyedt, azt néhány negyedéven belül recesszió követte

– írja erről az MNB Tanszék blog

Arról van szó, hogy a rövidebb lejáratú kötvények magasabb hozamot nyújtanak, mint a hosszabb lejáratúak, ami azt jelzi, hogy a befektetők nem bíznak a hosszú távú kilátásokban és már inkább a rövid távú hozamok elérésére törekednek. Alább látható, hogy mikor esett a hozamkülönbözet nullára. Ezeket a pillanatokat rend szerint recesszió követte.

Ezt az összefüggést persze nem mindig ismerték és követték a közgazdászok, csak az elmúlt egy-két évtizedben vált igazán „divatossá”. Most, hogy visszatekintve rájöttünk a hozamgörbe válságelőrejelző-képességére és már lassan minden elemző feszülten figyeli e változót, jobb, ha óvatosak maradunk a következtetések levonásával. Így változnak meg a közgazdasági összefüggések.


 

Egyes elemzéseinket csak Facebook-oldalunkon találja meg, kövessen ott is!

 

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/32409