Tanítsunk Magyarországért

Elindult a Tanítsunk Magyarországért program, hogy a diákok a legtöbbet hozhassák ki magukból

2018. december 6. 9:02
A Tanítsunk Magyarországért program célja kettős. Egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt a „kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a közösségek megerősítéséről szól”​ – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára december 5-én a programot bejelentő sajtótájékoztatón.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2018. december 5-én, az Önkéntesek Nemzetközi Világnapján jelentették be.  

Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy

a programot az a felismerés alapozta meg, hogy jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk, és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik”. 

„Legszebb élményeink közé tartoznak azok, amikor valakinek úgy segítettünk, hogy abban a másik örömét lelte. Különösen erős ez a vágy a huszonéves egyetemistákban, amikor a felsőoktatásba kerülve mindannyian meg akarjuk váltani a világot” – mondta az államtitkár.

„Közben persze arra is emlékszünk, hogy az ezt megelőző években, a felnőtté válás útján hányszor voltunk bizonytalanok, és voltak dolgok, amit a szüleinktől nem mertünk megkérdezni” – emlékeztetett, felhívva a figyelmet arra, hogy „szívesebben fordultunk volna korban hozzánk közelebb állókhoz. Azokhoz, akik nem sokkal járnak előttünk, de már átélték azt, ami bennünket foglalkoztatott”.  

„Olyan programot hoztunk létre, amely keretében

mindenki lehetőséget kap arra, hogy a mai kisdiákokban meglássa és kézenfogja gyermekkori önmagát” 

– mutatott rá György László.

Szeretnék segíteni a diákokat, hogy képesek legyenek a legtöbbet kihozni magukból, legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és végül a munkaerő-piacon való elhelyezkedés. 

Mindezek alapján a Tanítsunk Magyarországért célja kettős. Egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt a „kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a közösségek megerősítéséről szól a Tanítsunk Magyarországért program” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Szalai Ádám

 
A sajtótájékoztatón a program négy elemét jelentette be Dr. György László. 

1. egyetemi mentorprogram: a programban résztvevő egyetemisták a közreműködő általános iskolák egyikében meghatározott számú 7-8. osztályos kisdiákkal megkezdik a közös munkát. A programban közreműködő egyetemek várják az egyetemistákat, hogy már 2019. januárjától vegyék fel a programhoz való csatlakozás előfeltételének számító egyetemi kurzust. 

2. középiskolás mentorprogram: a középiskolások 50 órás közösségi szolgálatának egy blokkban való teljesítésére teremt lehetőséget. Lényege, hogy a programban résztvevő középiskolák diákjai 3-5 napot egy kistelepülési általános iskolában töltenek, ahol órákat látogatnak, valamint tanórák után a diákokkal közös eseményeken (szakkör, tanulószoba, sporttevékenység) vesznek részt.

3. HÖOK mentorprogram: a TM kezdeményezéshez csatlakozó, idén tízéves HÖOK mentorprogram azokat az elsőéves hallgatókat támogatja az egyetemi beilleszkedés során, akik szociális körülményeik miatt hátrányokkal érkeznek a felsőoktatásba.

4. vállalati mentorprogram: vállalatoknak és munkavállalóiknak szól. A társadalmi gondoskodás jegyében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ITM munkavállalói számára lehetővé teszi, hogy 2019-től évente legalább két napot mentorálással tölthessenek. Az ITM várja a vállalatok programhoz való csatlakozását.

Fotó: Szalai Ádám


Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédében kiemelte, hogy iskolaigazgatóként közel tíz éven át vezetett középiskolai mentorprogramot, amelynek során személyesen tapasztalta, hogy a közös tanulás meghatározó élmény úgy a középiskolások, mint a kistelepülésen élő általános iskolások számára, és a kialakult kapcsolatok a program lezárását követően is tovább élnek. 

Végül a felszólalók, Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke egy négyoldalú szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg a további együttműködést.

A Tanítsunk Magyarországért kezdeményezésről további információk, valamint az egyetemisták és vállalatok feliratkozása a TM hivatalos honlapján elérhető: tmo.gov.hu

A Tanítsunk Magyarországért (TM) programban közreműködik a Klebelsberg Központ (KK), valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés