Növekedés

KSH: Az előzetes adatnál is jobban, 5,2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

2018. december 5. 9:25
A piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítménye és a nagyobb hozzáadott érték tartalmú ipari ágazatok jelentős növekedése magyarázza a revíziót.

A bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta az az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt – jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A november 14-én kiadott első becslésnél is jobbak az adatok. Akkor a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékos gazdasági növekedést jelzett a KSH. Az előző negyedévhez mérten pedig 1,2 százalékos növekedést jelentett.

A korábban közölt volumenindex revízióját elsősorban a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítménye és a nagyobb hozzáadott érték tartalmú ipari ágazatok jelentős növekedése magyarázza – tette hozzá szerdai jelentésében a KSH. 

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,8 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás érte el 6,9 százalékkal. Az ipar teljesítménye 2,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal nőtt az előző év harmadik negyedévéhez mérten. Az építőipar hozzáadott értéke 27,5 százalékkal emelkedett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak azt sajnálom ilyenkor, mikor eszembe jut, hogy hol lennénk most a 2002-2010 között elvesztegetett évek nélkül.

Ebből nagy baj lesz:-))))))))))))
Mit szól a ballib? :-))))))))))))

Á, szóval tényként kezeled, hogy baloldali kormány csak csődbe viheti az országot. :)
Ugyanis megtehette volna az MSZP-SZDSZ kormány is, hogy elkúrás helyett strukturális reformokat hajt végre, adót csökkent. 2002-ben nagyon kedvező volt a gazdasági helyzet, Szlovákia kihasználta, és sokkal rosszabb alapokról indulva minden mutatóban jobb lett 2010-re.
Ha az akkori kormány kicsit is jobban odafigyel, most maximum váltógazdálkodás lenne, egy nagyon erős MSZP-SZDSZ szavazói bázissal - és akkor nem lennének az általad kisbetűvel írtak sem. Az a baj, hogy a félrekormányzás hatásait nem csak te, és a hozzád hasonlók tapasztalják meg, hanem én és a gyerekeim is.

"csapás csapás hátán" :)

"Ez csak is kizárólag az EU-s forrásoknak köszönhető,"

Itt álljunk meg pár gondolat erejéig!

A portfolio.hu-n ma is van egy elemzés amely ezzel a témával foglalkozik, azonban a számítási metodika hibás. Kérdés; Hozzáértés hiánya, vagy a tudatos félrevezetés eredménye?

Miért?

- Az uniós támogatásokkal megvalósuló beruházásokhoz szükséges anyagok, gépek berendezések, szolgáltatások fele import beszerzés, amely nem szerepel a GDP-ben.
- Az uniós támogatások az inflációval növelt kiadást finanszírozza. Az elemzésnél azonban az infláció nélkülit veszik figyelembe.
- Nem veszik figyelembe az uniós közös kalapba befizetett összegeket.

Amennyiben csak e három tényezőt figyelembe veszik, akkor az uniós támogatások a GDP-re gyakorolt hatása az 1 %-ot sem éri el évenként.

Ilyen kiszámíthatatlanság mellett érthető, miért nem akarják a hitelminősítők javítani a besorolásunkat.

"...hogy hol lennénk most a 2002-2010 között elvesztegetett évek nélkül"

Nagyjából 30%-kal lenne több mindenre...
.....................

Attól függ, hogy mire értjük.
- Ha az adósságállományt fokozatosan csökkentik akkor ma az államadósság 40 % körül lenne.
- A lakosság és a vállalkozások nem adósodnak el devizában.
- A jövedelem elvonás kb. 30 %-os volt. Ennek hatása is több, mint 30 %.
- Ha a felvett hiteleket termelő beruházásokra fordították volna, akkor lenne megtérülés és napjainkban a GDP értéke több mint 30 %-al nagyobb lenne.

Most már tényleg takarodnia kell a Zorbánnak.

:))

Most már mindjárt bedől. Már majdnem ott vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés