A digitális gazdaság növekedési ütemében a kelet-közép-európai régió vezet

2018. december 05. 22:20

A gazdasági digitalizációt javasolja együttműködés keretében a kelet-közép-európai országoknak növekedésük fellendítésére az amerikai McKinsey & Company vezetési tanácsadó vállalat.

2018. december 05. 22:20

A tíz kelet-közép-európai (CEE) ország, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia átlagosan 114 százalékos egy főre jutó GDP-növekedést ért el 1996 és 2017 között, miközben az EU öt legnagyobb tagországa, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság 27 százalékosat.

A kelet-közép-európai régió viszonylag erőteljes növekedése ellenére is kevésbé van telítve termelő tőkejavakkal, mint a fejlettebb nagy uniós tagországok. Minden lehetőségük megvan azonban arra, hogy gazdasági motorjuk teljesítményét digitalizációval, mint egyfajta „turbófeltöltővel” növeljék tovább és ezáltal felzárkózzanak a digitalizáció európai éllovasai, a kilenc észak-európai ország közé. 

A McKinsey számításai szerint a kelet-közép-európai térség bruttó hazai termékének 6,5 százalékát termelte a digitális gazdaság 2016-ban, 76 milliárd dollárt. Szerves növekedéssel, tehát ha minden úgy megy tovább ahogy eddig, ez 60 milliárd euróval közel a duplájára, 136 milliárd euróra növekedhet 2025-ig és így a GDP kilenc százalékát adja majd. 

A köz- és a magánszféra termelékenységének a növelésére alkalmazott digitalizációval, az e-kereskedelem ösztönzésével és a lakossági kiadások növekedésével azonban a digitális gazdaság által termelt bruttó hazai termék akár 200 milliárd euróval is növekedhet a térségben, így 2020-ra elérheti a 276 milliárd dollárt, a GDP 16 százalékát. 

A kelet-közép-európai régióban a McKinsey szerint a digitális gazdaság ösztönzésével előállított érték 2025-ig évi plusz egy százalékponttal járulhat hozzá a GDP-növekedéshez.

A digitális gazdaság 6,5 százalékos részaránya a CEE régió bruttó hazai termékében megközelíti az öt nagy tagország 6,9 százalékát, elmarad azonban a digitalizáció éllovasai, az észak-európai országok átlagosan 7,3 százalékától, ezen belül is Svédország 9,0 százalékától.

A kelet-közép-európai régióban a digitális gazdaság 2016-ban 746 euró egy főre jutó bruttó hazai terméket állított elő, az öt nagyban 2264 eurót, az északi országokban pedig 3276 eurót. 

A digitális gazdaság növekedési ütemében azonban a kelet-közép-európai régió vezet: 2012 és 2016 között évi átlagban 6,2 százalék volt a növekedés, míg az öt nagynál 3,1 százalék, az északi országoknál pedig 5,9 százalék. Svédország viszont 9,9 százalékos növekedést ért el.

A nem-digitális gazdaság a CEE régióban 2012 és 2016 között 2,6 százalékkal nőtt, az öt nagynál 1,2 százalékkal, az északi országokban 2,0 százalékkal, Svédországban 2,2 százalékkal. 

A kelet-közép-európai régió kedvező alapfeltételekkel rendelkezik a digitális gazdaság felfuttatásához. Egyrészt gazdaságának nagy része nincs „lekötve egy korábbi technológiai szinten”, másrészt az oktatás színvonala is nagyjából megegyezik az észak-európai országokéval. 

A régió ennek köszönhetően értékes műszaki, tudományos és informatikai képzettségű szakemberbázissal rendelkezik. 2016-ban például 230 ezer ilyen végzős hallgató lépett be a munkaerőpiacra, több mint az öt nagy bármelyikében és kétszer annyi mint az északi országokban együttvéve. 

Mindemellett a térség 4G mobil és szélessávú internet szolgáltatói lefedettsége is a legjobbak között van a világon.

A McKinsey elemzése azonban hangsúlyozza, hogy a térség országai csak az együttműködés erősítésével aknázhatják ki igazán a gazdasági digitalizációban rejlő lehetőségeket. Együtt ugyanis 1,4 ezer milliárd eurós bruttó hazai termékükkel a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságát képviselik.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik