Botrányt kavaró reklámkampánnyal biztatja Németország a migránsokat a hazatérésre

2018. december 4. 11:30

Horst Seehofer német belügyminiszter új tervet dolgozott ki a bevándorlók egy részének hazaküldésére. Az új reklámkampány november közepe óta arról igyekszik meggyőzni a migránsokat, hogy önként utazzanak haza.

A Te hazád! A te jövőd! Most! – így szól az új kampány üzenete, amellyel a nagyobb német városokban találkozhatunk. A német állam igazán bőkezű ajánlata az, hogy a még idén hazatérő migránsoknak a következő évben Németország fizeti az otthoni lakhatását.

„Önkéntes hazatérés. Biztosíts plusz lakbértámogatást egy évre december 31-ig” – hirdetik a plakátok. Cserébe a vállalni kell a menekültkérelem visszavonását. Az önkéntes hazatérésnek már külön kormányzati honlapja is van.

A kísérletet az indokolja, hogy egyre kevesebben térnének haza. 2016-ban 54 ezer, 2017-ben 29 ezer ember vonta vissza kérvényét önként, de idén október végéig már csak 14 ezren csatlakoztak a programhoz.

A német zöldek cinikusnak tartják a kampányt, de a német közvéleményben is vannak olyanok, akik szerint az üzenet egyértelműen jelzi, hogy Németország nem a bevándorlók hazája. Ezért számos plakátot lefestettek és online petíció is indult a program ellen.

Nem újdonság egyébként, hogy Németország pénzt kínál az elköltözésért, azonban míg 2017-ben az önkéntes hazatérők 1200 euró körüli összeget kaptak, ez mára egy négyszemélyes család esetében akár 3000 euró is lehet – írja az RT.  Az összeget szeptember közepén emelték meg közel a duplájára.

„A pénzt lakbérre, vagy felújításra, illetve építkezésre használhatják. Tudniuk kell azt is, hogy akik így mennek haza, beleegyeznek abba, hogy soha többé nem kérnek menedéket Németországban” – írja a Euronews.

A német belügyminisztérium a Euronews kérdésére elismerte, hogy valóban ők állnak a migránsok „önkéntes hazaküldését” még nagyobb összegekkel elérni kívánó kampány mögött. 

Kérdéses, hogy Németország ezzel a menekültek hazatérését kívánja elérni, vagy

az eddigi legnagyobb ösztönzőt jelentette be a bevándorlást eddig csak fontolgatók számára.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/32519