Nagyot javíthat a magyar tervezőirodák versenyképességén az Innovációs és Technológiai Minisztérium

2018. november 29. 19:12
Javulhat a magyarországi tervezőirodák nemzetközi versenyképessége és gazdasági hatékonysága annak a törvénymódosításnak köszönhetően, amelynek értelmében az építész-tervezőirodák által leggyakrabban használt szabványok kedvezményes hozzáféréséhez a kormány éves szinten 100 millió forint központi költségvetési forrást biztosít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a tervezőirodák rezsicsökkentését az Országgyűlés a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításának megszavazásával tette lehetővé. 

A közlemény idézte György Lászlót, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát, aki rámutatott: egy tervezőmérnök sok esetben 30-40 szabványt használ egyszerre, a szabványok használatából adódó költsége 1-2 millió forint is lehet. Mindez a mostani jogszabály-módosításnak köszönhetően pár tízezer forintra mérséklődik – húzta alá az államtitkár. 

A törvénymódosítás biztosítja, hogy létrejöjjön a szakértői szintű Műszaki Szabályozási Bizottság (MSZB), ez fog javaslatot tenni a leggyakrabban használt szabványok használatának támogatására. A szabványok ingyenes hozzáférhetőségét a nemzetközi szabályozás nem teszi lehetővé – jegyezték meg a tárca közleményében.

Az MSZB feladata lesz továbbá a szabványok szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködésben. Így kevesebb szabványt kell megvásárolniuk az érintett szereplőknek – jelezte a szaktárca.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés