Elegük van a megszorításokból, tüntetnek a katalán közalkalmazottak

2018. november 29. 19:03

Több ezer közalkalmazott vonult utcára csütörtökön Katalóniában, követelve a hét évvel ezelőtt bevezetett megszorító intézkedések eltörlését, valamint több finanszírozást, létszámbővítést és jobb munkafeltételeket.

A barcelonai rendőrség szerint a városban mintegy nyolc ezren tüntettek, míg az akciók meghirdető négy szakszervezet 25 ezer és 30 ezer közötti tiltakozóról beszélt. Utcára vonultak továbbá Girona, Lleida és Tarragona városaiban is.

A katalán közigazgatásban dolgozók, az orvosok, az ápolók, a tanárok, a tűzoltók az ellen emelték fel szavukat, hogy az autonóm közösségben továbbra is érvényben vannak a gazdasági világválság miatt 2011-ben bevezetett megszorító intézkedések, amelyekről még az Artur Mas vezette nacionalista katalán kormány döntött. Ugyanakkor  a régióban az elmúlt öt évben töretlen a gazdasági növekedés – érveltek a szakszervezetek. 

A Barcelona belvárosában transzparensekkel, zászlókkal felvonulókhoz csatlakoztak egyetemisták is, akik a felsőoktatási tandíjak 30 százalékos csökkentését követelték. 

A tiltakozó akciók hétfőn kezdődtek, először az egészségügyi dolgozók sztrájkjával, amelyhez fokozatosan csatlakoztak más ágazatok dolgozói.

A katalán autonóm kormányt több bírálat is érte, amiért nem reagált hivatalosan a megmozdulásokra.

Laura Borrás, a katalán kormány kulturális tanácsosa csütörtökön  újságíróknak nyilatkozva Katalónia alulfinanszírozottságát tette felelőssé a kialakult helyzet miatt.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes szerint a 2019-es spanyol költségvetés Katalónia számára kedvező lenne, de mivel annak tervezetét a katalán nacionalista pártok nem támogatják, megfosztják magukat a kiegészítő finanszírozás lehetőségétől, mert így a spanyol törvényhozás várhatóan nem tudja majd azt elfogadni.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/32509