Kínai találkozó

Kínai egyetemet hozhat hazánkba Palkovics László

2018. november 7. 14:41
A minden korábbinál jobb magyar-kínai kapcsolatok kedvező hatásai az oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési kooperációk terén is megmutatkoznak – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki magyarországi egyetemalapításról is tárgyalt Kínában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, Palkovics László a kínai Csungking Egyetem meghívására tartott előadást az intézményben.

A miniszter kiemelte, a Budapesten és Csungkingban is irodával rendelkező Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ működését a jövőben érdemes lenne nemzeti szintre kiterjeszteni.

Palkovics László Magyarország és Csungking globális autóipari központi szerepére utalva az ágazati együttműködésekben rejlő további lehetőségekre, így a zalaegerszegi tesztpálya adottságainak kiaknázására is felhívta a figyelmet – tették hozzá.

A közlemény szerint egy kínai egyetem alapítása Magyarországon eszköze lehet az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének. A miniszter ennek lehetőségeiről is egyeztetett a város és a vendéglátó intézmények vezetőivel.

Palkovics László látogatása alkalmával stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar-kínai és a Kína-Dél-Ázsia Technológia Transzfer Központ (Jünnan) között. Az eddigi munka egyik fontos eredményeként Magyar-kínai Élelmiszertudományi Kutatóközpont jött létre, ahol a két nemzet szakemberei közös kutatást végeznek – tudatta a minisztérium.

A közlemény szerint Palkovics László a Magyar-Kínai Technológiai és Innovációs Együttműködési Fórumon – a Kínában jelenlévő magyar infokommunikációs és élelmiszeripari vállalatok vezetői is részt vettek – a digitális gazdaság jelentőségét hangsúlyozta. Kifejtette, a magyar bruttó hazai termék (GDP) ötöde közvetlenül vagy közvetve az ágazatból származik, ez a legmagasabb részarány Európában.

A tájékoztatás szerint a miniszter megbeszélést folytatott a magyar kormány stratégiai partnere, Bohong vállalatcsoport képviselőivel is, a társaság Oroszlányban működő leányvállalata több mint 1100 embert foglalkoztat.

Palkovics László Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében utazott Kínába, hogy részt vegyen az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE). A sanghaji expóra látogató magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A CEUnal biztos tobbet er majd.

Válaszok:
emhem | 2018. november 7. 16:13

a ceu magyarország legsikeresebb egyeteme.
ezt még rétvári bence is észrevette (csak picit félreértette a dolgot)

ezeket ne a ceu-hoz hasonlítsd, hanem az eltéhez meg a bme-hez.
ha ez megvan, akkor azt nézd meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak kínában az állami egyetemek, és mennyiből itthon.
esetleg összevetheted még őket az eth zürichhel, vagy a tu münchennel (vagy a ucla-vel).

aztán vess egy pillantást arra, mi történik ott, ahol palkovics az úr:
https://444.hu/2018/11/06/anny..

komolyan azt gondolod, hogy egy kínai egyetem fogja megmenteni a magyar felsőoktatást?
a felsőoktatást, amit palkovicsék hagynak rohadni, majd pont egy palkovics-féle kínai egyezség fogja megsegíteni?
kínából nézve magyarország nem tényező. miért akarnának idehozni bármi értékeset?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés