Szublimáltak a befagyasztott eurók

Senki sem tudja, hova tüntette Brüsszel Kadhafi pénzét

2018. november 6. 14:04
Belga képviselők szeretnék megtudni a liberális miniszterelnöktől, hogy hova tűnt több száz millió euró Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor Brüsszel által befagyasztott bankszámláiról – szemlézte a 888.hu a Politico elemzését.

A kivégzett diktáror Brüsszelben vezette számláit, amelyeket 2011-ben Belgium befagyasztott. Az országnak így jelentős források hullottak az ölébe, amit egyes feltételezések szerint Brüsszel fegyvervásárlásokra költött el. Annyi legalábbis biztos, hogy a pénzt ismeretlen számlákra utalták el.

A számlákon elvileg nem lehetett volna pénzmozgás, hiszen azokat az ENSZ-szankciók miatt befagyasztották. A belga ellenzékiek szerint van rá esély, hogy a pénzből Brüsszel líbiai fegyvereseket támogathatott. 2011 és 2017 között 16 milliárd rendelkezésre álló forrásból költöttek el százmilliókat, amelyből nagyvállalatok vagy fegyvergyártók is profitálhattak, ezt azonban az ügyészség vizsgálata teheti majd biztossá.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Verhofstadtot kéne kérdezni.

Már az egy érdekes kérdés, hogy honnan lehet tudni azt, hogy többszáz millió euro eltűnt a számláról.

Remélhetően most kivizsgálják, hogy mi is történt pontosan. Egy szokásos újabb botrány Belgiumban, ebben semmi meglepő nincs. Persze ne feledjük, hogy magyarújságírónak még azt sem szabad elhinni, amit kérdez.

Kb. arról van szó, hogy:
1. A belgák (de úgy tűnik, mások is) úgy értelmezték, hogy a LIA zárolt vagyona után befolyó osztalék és kamat nincs zárolva. Ez nem volt világosan lefektetve az ENSZ által. Maga az induló tőke (a részvények többet érnek ma) továbbra is megvan.
2. Nem a belgák költötték a pénzt, hanem a LIA (líbiaiak, az ENSZ által elismert kormány emberei - bár igen kevéssé transzparens, hogy éppen ki, milyen utasításra, mire költ)
3. A belgák talán szorgalmazták, hogy a pénzből fizessék ki a még befagyasztás előtt szállított fegyverek árát.

Netán még az ENSZ is benne van a buliban?

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciókról döntő határozatában is jelezték, hogy a befagyasztott összegeket később a líbiai lakosság javára kell felhasználni. Részleteket nem említenek, csak a cél egyértelmű. Valószínűleg a Kadhafi utáni kormány rendelkezésére bocsátanák majd a pénzeket kezelő bankok, amelyekről majd az érintett tagállamok rendelkeznek a BT-tagállamok képviselőiből most felállított szankciós bizottság iránymutatásai alapján." - írta az Index 2011-ben felsorolva, hogy mely országokban van pénze, befektetése.
https://index.hu/kulfold/2011/..

Ha létrehozzák az EU Ügyészséget a vizsgálatot kezdhetik a belgákkal.
Vajon az ENSZ-t ki ellenőrzi?

Ez ám a korrupció meg amit akartok!
Dollármilliárdok nyomában - Keresik a bukott diktátorok vagyonát
https://ma7.sk/kavezo/dollarmi..

Az Európai Uniós is?

"A nyugati országok - az Egyesült Államok és az Európai Unió - már korábban döntöttek a Kadhafi család vagyonának befagyasztásáról. Tunéziai kormányforrások szerint a tuniszi kormány még a múlt héten döntött a Kadhafi-féle vagyon zárolásáról."
https://hvg.hu/vilag/20110331_..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés