Magyar kutatók fejlesztettek virtuális egészségügyi asszisztenst

2018. október 30. 21:50

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók – közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

2018. október 30. 21:50
null

A felhőalapú mobil alkalmazás elkészült prototípusa

képes az időskorúak vérnyomás-, vércukorszint- és egyensúlytartási adatainak összegyűjtésére,

rendszerezésére és kritikus diagnosztikai adatok beérkezése esetén a közvetlen riasztásra is. Az alkalmazáshoz hozzáilleszthető egy személyazonossági adatokat tároló NFC kártya is.

A közlemény szerint az utóbbi évtizedben felgyorsult az európai társadalmak elöregedése, így előtérbe kerülnek azok a fejlesztések, amelyek innovatív informatikai megoldásokat nyújtanak az idősödő lakosság életminőségének megtartása, egészségi állapotuk megóvása érdekében. 

A virtuális egészségügyi asszisztens fejlesztésére 2015-ben magyar, portugál és svéd mérnökök egy csaknem 50 fős munkacsoportot hoztak létre. Magyar részről a Bay Zoltán Kutatóközpont 10 fejlesztője vett részt az európai uniós és magyar forrásból támogatott egészségipari innovációban.

A magyar fejlesztő csapat a mobilalkalmazáshoz illeszthető, a felhasználó személyazonosságát digitálisan tároló és beazonosító NFC kártyát, valamint az egyensúlymérési szenzor megalkotását végezte el. Előbbi azért kiemelten fontos, mert a virtuális asszisztens egyszerre akár 20 páciens adatait is kezelheti, például idősek otthonában történő alkalmazás esetén.

Mint írják, az NFC kártya kifejlesztése önmagában is jelentős innováció, hiszen bármely hétköznapi személymérleg – a szenzor beszerelésével – alkalmassá tehető a felhasználó egyensúlytartási képességének, fizikális és mentális állapotának tendenciakövetésére. A személymérlegre lépve a szenzor 30 nap alatt rögzíti a páciens normális egyensúlyi állapotát, és az öntanulási időszakot követően, folyamatosan ellenőrzi annak változását.

A beérkező egészségügyi adatok a családtagok mellett a házi- vagy kezelőorvossal is megoszthatóak, valamint az alkalmazás úgy lett kifejlesztve, hogy a felhasználók akár online virtuális közösségi teret is alkothatnak.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap, valamint az Active and Assisted Living (AAL) program támogatásával valósult meg, összértéke meghaladja a 400 millió forintot – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2018. október 31. 01:29
"A felhőalapú mobil alkalmazás elkészült prototípusa képes az időskorúak vérnyomás-, vércukorszint- és egyensúlytartási adatainak összegyűjtésére, rendszerezésére és kritikus diagnosztikai adatok beérkezése esetén a közvetlen riasztásra is.A felhőalapú mobil alkalmazás elkészült prototípusa képes az időskorúak vérnyomás-, vércukorszint- és egyensúlytartási adatainak összegyűjtésére, rendszerezésére és kritikus diagnosztikai adatok beérkezése esetén a közvetlen riasztásra is." Az IBM már próbálkozott vele és teljes csőd: https://www.hwsw.hu/hirek/59309/ibm-watson-health-rakkutatas-onkologia.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik