Túl sok a magyar kisvállalat

Az osztrák építőipar mindig zöldebb

2018. október 30. 23:47

Suppan Gergely
Világgazdaság
Ha a hazai építőipar termelékenysége megközelítené a nyugati szinteket, akár egy-két százalékponttal gyorsabb lehetne a gazdasági növekedés.

„A közelmúltban nagyságrendileg hasonló munkaerő-állománnyal dolgozott a hazai és az osztrák építőipar, bár idén a hazai építőiparban már jóval többen dolgoznak. Éppen ezért érdekes lehet egy átfogó összehasonlítás. Az osztrák statisztikák szerint az építőipar bruttó hozzáadott értéke tavaly megközelítette a 21 milliárd eurót, a hazai építőiparé a nemzeti számlák alapján 1380,9 milliárd forint volt, vagyis a 4,5 milliárd eurót se éri el, és az idei dinamikus növekedéssel is mindössze 5,6 milliárd euró fölé emelkedhet, ami még harmada sincs az osztrák építőipar teljesítményének. A nyugati szomszédunktól való tetemes elmaradásnak számos oka van, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a jóval magasabb háztartási, vállalati és állami vásárlóerő miatt a hozzáadott értéket meghatározó árak és bérek is magasabbak.

A leglényesebb ok azonban a termelékenységbeli különbség. Az osztrák építőipari vállalkozások technológiai és gépellátottsága, valamint az ezt megalapozó tőkeereje lényegesen kedvezőbb. A termelékenységet meghatározza a munkaszervezés, a folyamatszervezés és a menedzsmentképességek is, e területeken szintén nagy lehet a lemaradásunk. Ez összefüggésben lehet a hazai elaprózott cégstruktúrával is, amit tükröz, hogy miközben Ausztriában mintegy 36 ezer vállalkozás foglalkozik építőiparral, addig hazánkban az építőiparban regisztrált vállalkozások száma tavaly év végén majdnem 93 ezer volt, aminek alig több mint fele volt társas vállalkozás. Idén pedig már elérte a százezret az ágazatban tevékenykedő vállalkozások száma.

A mérethatékonyságot nagyban támogatná a kisebb mikrovállalkozások összeolvadása, nagyobb értékláncokhoz történő csatlakozása, ami növelhetné a tőkeerőt, egyben javíthatná a szervezettséget is.

Látható tehát, hogy nemcsak a munkaerő hiányzik, hanem bőven van tennivaló a termelékenység növelésében is. Ha a hazai építőipar termelékenysége megközelítené a nyugati szinteket, a jelenleginél is lényegesen, akár egy-két százalékponttal gyorsabb lehetne a gazdasági növekedés, tekintve a meglevő és a várható megrendeléseket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Swietelsky, Strabag, Terra-Asdag, Porr, Baumit...
Viszik haza a pénzt, amit a magyar melós megteremt...
Vajon hány magyar cég dolgozik ausztriai közbeszerzésen első körös fővállalkozóként?

Még sokat kell tanulnod...

Köszönet a konkrétumokért!

Ez az igazság egyébként.

Vannak helyek, ahol nagyon tudnak dolgozni, van, ahol kevésbé, nem elhatározás, hanem vezetés kérdése.

Okos, felelős, szervezni is tudó emberek kellenének, de itthon ez nem annyira megy. Talán idővel.

A szakértelmet, a teljesítményt meg kell fizetni, de a vezetési, irányítási készségeken, képességhen nagyon sok múlik. Hallottam már Kossuth díjas mérnöktől olyat, h. a szocializmus a hülyék diktatúrája volt. Innen nehéz elrugaszkodni, ill. vissza, mondjuk, a két háború közé, legalább mentalitásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés