Jó politika, rossz közgazdaságtan

2018. október 30. 22:20

Robert Skidelsky
Project Syndicate
A liberálisok nehezen fogadják el, hogy a rossz politika jó közgazdaságtant hozhat létre, és hogy a jó politika is eredményezhet rossz gazdaságpolitikát. Magyarország kiváló példa az előbbire.

„A liberalizmus híveinek sokszor nehéz elfogadniuk, hogy a populista vagy autoriter kormányok is csinálhatnak jó gazdaságpolitikát és sokszor azt feltételezik, hogy a »szabad piacok« mindig biztosítják a széleskörű jólétet és elszámoltathatóságot. Mindegyikben tévednek. (...)

Rossz politika alatt a xenofób nacionalizmust értem és a hazai civil szabadságok korlátozását, ahogyan azt a populista kormányok vezette országokban látjuk. A jó politika alatt a nemzetköziséget, az önkifejezés szabadságát, az elszámoltatható kormányt értem, ahogyan az a háború utáni jóléti időszakot is jellemezte. Hívjuk őket az egyszerűség kedvéért illiberális és liberális demokráciának.

A rossz közgazdaságtan számomra azt jelenti, amikor engedjük, hogy a pénzpiacok diktálják, mi történik a reálgazdaságban. A jó közgazdaságtan viszont elismeri, hogy a kormány szerepe a választók védelme a nyomorúság, a bizonytalanság és a szerencsétlenségek ellen.

A liberálisok nehezen fogadják el, hogy a rossz politika jó közgazdaságtant hozhat létre, és hogy a jó politika is eredményezhet rossz gazdaságpolitikát. Magyarország kiváló példa az előbbire. Orbán Viktor miniszterelnök alatt az ország egyre autoriterebbé válik. De a kormány gazdasági programja, az »Orbánomics« erős keynesi alapokkal rendelkezik. Ugyanezen az alapon, a jó politika bizonyosan együtt létezhet egy rossz gazdaságpolitikával: az előző brit pénzügyminiszter, George Osborne megszorító politikái több éves stagnálásra ítélték a brit gazdaságot.

A nacionalisták és a liberálisok közül előbbiek számára könnyebbnek bizonyul a szociális védelem politikájának megvalósítása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Orbán Viktor miniszterelnök alatt az ország egyre autoriterebbé válik."

Vén hülye.

Tehát xenofób és autoriter, vagyis "rossz politikát" folytató hatalom valahogy mégis képes lehet megvédeni a választóit a nyomorúság, a bizonytalanság és a szerencsétlenségek ellen.

Szeretném felhívni a tisztelt szerző figyelmét, hogy a magyar választókat többnyire akkor éri "nyomorúság, bizonytalanság és szerencsétlenségek", amikor éppen az úgynevezett "jó politika" van hatalmon. Ami legkevésbé a választóknak szokott jó lenni. Sovány vigasz, hogy a szerzőnek és elvbarátainak éppen az...

Egyébként nem tudom, miért jó politika az, amelyik 4 évente megszorít, aztán meg pénzt szór. Növekedést az sem hozott.

Érzik a vesztüket, rúgkapálnak.

Ezért autoriter Magyarország kormánya, a jó Robert, Jacob szerint:

"LENTNER CSABA
(Pénzügyi Szemle Online)
Magyarország állampénzügyi rendszere modellértékű
A magyar költségvetésből nyomtalanul pénz nem tűnhet el"
Még egyszer:
"A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉSBŐL NYOMTALANUL PÉNZ NEM TŰNHET EL!"
Ez a Jacobok fajának, hallatlan szörnyűség...és személyes sértés...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés