Állami vagyon

Az eddig félelmetesnek hitt eladósodásnál mégis fontosabb lehet a vagyon

2018. október 30. 23:43

Csath Magdolna
Világgazdaság
Általában az állami vagyon javítja a gazdaság válságálló képességét, enyhítheti az esetleges recesszió hatásait.

„Figyelemre méltó tanulmányt (az eredeti címe: The Wealth of Nations – Governments can better manage what they own and owe) adott közre október közepén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arról, hogy nem elég, ha egy ország arra összpontosít, hogy mekkora az adóssága. Az is fontos ugyanis, hogy mekkora a vagyona. A vagyonba beleszámít például az utak, hidak, a termőföld, az egyéb természeti erőforrások, az állami tulajdonban lévő cégek, a rendelkezésre álló pénz és a kinnlevőségek értéke.

Az IMF ezért azt javasolja, hogy a kormányok készítsenek vagyonmérleget, és vizsgálják évenkénti alakulását. Ez a fajta gondolkodás különösen érdekes az olyan erőforrásban gazdag országok esetében, mint például Norvégia vagy Nigéria. De jelentős Oroszország, Kazahsztán és Ausztrália vagyona is.

Érdekes eset Kína, amelynek nettó vagyona – a vagyon értéke mínusz az adósságok – közelíti a GDP-je értékének másfélszeresét. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy az adósságszintje magas, a vagyona ellenállóvá teheti egy esetleges válsággal szemben. Ebből levonható az a következtetés is, hogy általában az állami vagyon javítja a gazdaság válságálló képességét, enyhítheti az esetleges recesszió hatásait. Például lehetővé teszi, hogy ha gyengül a gazdaság, akkor a vagyonra támaszkodva ösztönözze a kormány a gazdaság működését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés