Egyenlőtlenség

Azért nőtt az amerikai egyenlőtlenség, mert a szegények ingatlanban, a gazdagok részvényben tartják a vagyonukat

2018. október 30. 22:20

Az amerikai társadalom szegényebbik fele óriási veszteséget szenvedett el az elmúlt évtizedben: vagyonuk értéke összeomlott, miközben a felső 10 százalék masszívan meggazdagodott. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésének oka az ingatlan- és részvénypiac szétválásában keresendő.

A University of Bonn kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az amerikai társadalom jövedelmi helyzetét 1949 és 2016 között, elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségekre fókuszálva. Legszemléletesebb eredményük az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek megugrása elsősorban az ingatlan- és a részvénypiac szétválásának köszönhető.

A lenti ábra kék színnel mutatja a társadalom alsó 50 százalékát – vagyon tekintetében –, míg zöld színnel a középső 40 százalékot, narancssárgával pedig a felső 10 százalékot.

Jól látszik, hogy míg az alsó 50 százalék által birtokolt vagyon összeomlott, addig a felső 10 százalék – de még a középső 40 százalék is – valósággal szárnyal. Az olló kinyílását az magyarázza, hogy míg az alsó 50 százalék elsősorban ingatlanban tarja a vagyonát, addig a gazdagabbak portfólióját egyre nagyobb arányban részvények alkotják. És míg az ingatlanárak a válság hatására összeomlottak, addig a részvénypiac a mai napig szárnyal. ​

(Pénzügyi Szemle)

 

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/32119