Egyenlőtlenség

Azért nőtt az amerikai egyenlőtlenség, mert a szegények ingatlanban, a gazdagok részvényben tartják a vagyonukat

2018. október 30. 22:20
Az amerikai társadalom szegényebbik fele óriási veszteséget szenvedett el az elmúlt évtizedben: vagyonuk értéke összeomlott, miközben a felső 10 százalék masszívan meggazdagodott. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésének oka az ingatlan- és részvénypiac szétválásában keresendő.

A University of Bonn kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az amerikai társadalom jövedelmi helyzetét 1949 és 2016 között, elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségekre fókuszálva. Legszemléletesebb eredményük az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek megugrása elsősorban az ingatlan- és a részvénypiac szétválásának köszönhető.

A lenti ábra kék színnel mutatja a társadalom alsó 50 százalékát – vagyon tekintetében –, míg zöld színnel a középső 40 százalékot, narancssárgával pedig a felső 10 százalékot.

Jól látszik, hogy míg az alsó 50 százalék által birtokolt vagyon összeomlott, addig a felső 10 százalék – de még a középső 40 százalék is – valósággal szárnyal. Az olló kinyílását az magyarázza, hogy míg az alsó 50 százalék elsősorban ingatlanban tarja a vagyonát, addig a gazdagabbak portfólióját egyre nagyobb arányban részvények alkotják. És míg az ingatlanárak a válság hatására összeomlottak, addig a részvénypiac a mai napig szárnyal. ​

(Pénzügyi Szemle)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akinek ingatlanja (plane ingatlanjai!) van(nak) az miota szegeny? Az mar boven a kozeposztaly.

Nekem megy az olvasas, az ironak nem megy a cimadas. Amit irsz ugyanis az mar korrekt, de a cim meg nem ezt mondja...

Ez azért nem ennyire egyszerű. Az ingatlan egy nagyon veszélyes befektetési fajta. Míg a részvény likvid - ha meg vagy szorulva akár veszteséggel eladhatod részvényeid 10%-át, egy ingatlan 10%-át nem lehet eladni, ráadásul ez a piac sokkal lassabban mozog, mint a börze. Mindezt saját bőrömön is megtapasztaltam, amikor 2008-ban sikerült beragadnom egy rosszul megvett ingatlanba, amit éveken át a vételát feléért sem tudtam eladni, tíz év kellett, mire legalább a bekerülési árért szabadultam tőle. A hazai részvények nagy többségével ennyire nem tudtam volna megszívni, sőt a többségükön akár többszáz 100%-os hasznom is lehetett volna. Ilyen profitot ingatlannal szinte lehetetlen realizálni. Szóval jó az ingatlan, de csak mértékkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés