USA: az év végéig kaptak haladékot az azonos nemű diplomatapárok

2018. október 10. 9:44
Az Egyesült Államok október elsejétől nem ad vízumot külföldi diplomaták és ENSZ-alkalmazottak azonos nemű élettársai számára. A döntés értelmében az év végéig össze kell házasodniuk a pároknak, vagy el kell hagyniuk az országot.

Az Egyesült Államok ENSZ-küldöttsége még júliusban küldött körbe egy feljegyzést arról, hogy október elejétől nem adnak ki vízumot azoknak az azonos nemű pároknak, akik jogilag nem elismert kapcsolatban élnek. A döntés a külföldi diplomaták és az ENSZ-alkalmazottak élettársaira egyaránt érvényes. A BBC állítása szerint jelenleg 25 ország ismeri el az azonos neműek házasságát, míg 71 állam illegálisnak minősíti. Az új rendelkezés értelmében tehát csak azok fognak amerikai speciális (G-4) vízumot kapni, akik jogilag elismert házastársi kapcsolatban élnek. Az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, Samantha Power szükségtelenül kegyetlennek és bigottnak nevezte a döntést Twitter-bejegyzésében.

Az ügy hátterében az áll, hogy júliusban az Egyesült Államok ENSZ-küldöttsége bejelentette: teljes körűen elismerik az azonos nemű külföldi állampolgárok közötti házasságot, emiatt viszont az élettársi viszonyt nem tudják elfogadni a vízumkérelem jogalapjaként. Kiegészítésként azonban egy esetben mégis kivételt tesz az amerikai döntéshozó. Ha olyan ország küldötte igényli a vízumot, ahol nem ismerik el az azonos neműek házasságát, de az azonos nemű élettársakat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a házasokat, akkor a partner megkaphatja a vízumot. Az amerikai külügyminisztérium értesülései szerint jelenleg körülbelül 105 érintettje lehet az ügynek. A minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy időszerű volt ez a lépés, mivel a heteroszexuális párok esetében is csak érvényes házasságot igazoló jogi dokumentummal kérvényezhetik a speciális vízum kiadását.  


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés