A globális gazdaság alapvető gyengesége

2018. október 12. 9:40

Richard Kozul-Wright
Project Syndicate
A kereskedelmi háborúk az egészségtelen hiperglobalizáció tünetei.

„A hagyományos bölcsességgel szemben nem most kezdődött a háború utáni liberális rend vége. E rend felbomlása hosszú ideje vette kezdetét, a globális tőke érdektelenségével a saját dolgozói és a helyi közösségek iránt; a teljes foglalkoztatás, mint gazdaságpolitikai cél elhagyásával; a bérek és a termelékenység egymástól való elszakadásával és a vállalati, illetve politikai hatalom összefonódásával. Ebben az értelemben a kereskedelmi háborúk az egészségtelen hiperglobalizáció tünetei.

Hozzá kell tenni, hogy nem a feltörekvő gazdaságok jelentik a problémát. Kína ragaszkodását a saját gazdasági fejlődésének jogához a nyugati fővárosokban nyugtalansággal, ha nem nyílt ellenségességgel fogadták. De Kína épp ugyanabból a hagyományos tankönyvből merít, amit a mostani fejlett gazdaságok is használtak, amikor még felfelé lépkedtek a gazdasági fejlődés lépcsőfokain.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nagy, homogén rendszerekre az a jellemző, hogy amikor fejlődnek, akkor nagyon hatékonyan tudnak növekedni. Ezért akar ilyenkor mindenki csatlakozni, deregulálni. Na jó, nem mindenki, mer' a gonosz náczik csakazértse.

Amikor megváltozik a helyzet, akkor ezek a nagy rendszerek szoktak a leggyorsabban, leglátványosabban összeomlani, és a legtöbb áldozatot maguk alá temetni. A Lehman Brothers nem a legnagyobb hitelbank volt, és az Usán kívül nem nagyon ügyködött, a csődje mégis világméretű válságot okozott. De a 1929-33-as válság is világméretűvé vált, és azért válhatott azzá, mert az áruk kereskedelme egyre globálisabbá vált.

Ezért is hülyeség ez az állandó papagájkodás a féleszű libsi retardok részéről, hogy a "globalizáció megállíthatatlan". A globalizáció időről időre saját magát számolja fel, nem egy példát láttunk már, és semmi okunk feltételezni, hogy a jövőben nem így lesz. És amikor ez bekövetkezik, olyankor jól szokott jönni egy kis függetlenség, egy kis tartalék, egy kis cselekvési autonómia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés