Nobel-díjjal tüntették ki a közgazdászt, aki szerint a közgazdaságtan visszafelé halad

2018. október 12. 9:01
A Nobel-díjjal most kitüntetett közgazdászok rávilágítottak arra, hogy a világgazdaság problémái olyan veszélyesek lehetnek, mint a természeti katasztrófák, egyúttal a természeti változásoknak is komoly gazdasági hatásai vannak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

Magyar Közgazdasági Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke azt követően adott rövid nyilatkozatot, hogy a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn nyilvánosságra hozta: két amerikai tudós, William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat „a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével” kapcsolatos munkásságáért.

Az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és az endogén növekedés elméletének kidolgozásában végzett úttörő munkát. 

Romer volt egyébként az, aki a Világbank főközgazdászaként a Wall Street Journalnak adott interjúban bevallotta: éveken át politikai nyomásgyakorlásra használhatták az elismert versenyképességi rangsort. Paul Romer arról is ismert, hogy 2016-os tanulmányában azt állította, hogy a közgazdaságtan visszafelé halad. Úgy véli, hogy a makroökonómiát művelőket nem érdeklik a tények, a tudományos társadalom tagjai az ezzel való szembesülés helyett egymást védik.

Szerinte minden csoport egységét hitek, normák és a tekintély tisztelete erősíti, és sajnos a makroökonómiában is létezik egy íratlan szabályrendszer, amely tiltja a legnagyobb szaktekintélyek nyilvános megkérdőjelezését. Ez akkor sem illendő, ha a tények hamisak, ha az előrejelzések rosszak, vagy a modelleknek egyáltalán nincs értelme. 


Kovács Árpád jelezte: a világ pénzügyi rendszereinek esetleges problémái jelentős gondokat okoznak, váratlan hatásokat válthatnak ki, de a klímaváltozás is beláthatatlan gazdasági hatással lehet egy ország, egy térség, és hosszabb távon az egész világ gazdasági és társadalmi életében.Ezért a Költségvetési Tanács elnöke szerint nagyon aktuális ezeknek a problémáknak a vizsgálata, a hatások kezelésének elméleti megalapozása.

Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja kifejtette: William Nordhaus és Paul Romer napjaink kiemelkedően fontos kihívásaira adott válaszaikért, így a klímaváltozás globális gazdasági növekedésre gyakorolt hatásaival, illetve a tudás növekedésben betöltött szerepével kapcsolatos elméleti munkásságukért részesültek a díjban. 

Kitért arra, hogy az uniós magországokhoz, a legfejlettebb EU-s államokhoz való felzárkózás, a tartós és fenntartható gazdasági növekedés elérése a magyar gazdaság számára is kiemelt cél. Ez a folyamat az elmúlt másfél évtizedben több egyszeri, meg nem ismételhető forrásból is táplálkozott.

Már napjainkban is, de az elkövetkező évtizedekben még inkább felértékelődnek a természeti erőforrások, ezért a velük való hatékony és felelős gazdálkodás alapvető fontosságú. A klímaváltozás a tapasztalatok szerint elkerülhetetlen, így az erőforrásokkal való helyes gazdálkodáshoz mindenképpen meg kell értenünk ennek összefüggéseit a gazdasági növekedéssel – mutatott rá.

Pleschinger Gyula kiemelte: a szinte hihetetlen mértékben gyorsuló technológiai fejlődés, a digitalizáció, a robotizáció, a nanotechnológia új alapokra helyezi a gazdasági fejlődést, amelyben a tudás szerepe jelentős mértékben felértékelődik. Helyes tehát a tudásra mint tőkére tekinteni, amely az értékteremtésben meghatározó helyet foglal el.

A két díjazott munkájának tanulmányozása, az eredmények alkalmazása a hazai kutatók, elemzők számára is nagy segítséget jelenthet a tartós, fenntartható növekedés feltételeinek megismerésében és megteremtésében – mondta Pleschinger Gyula.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Úgy véli, hogy a makroökonómiát művelőket nem érdeklik a tények,..."

Ez nálunk érvényes az egész ellenzéki értelmiségre. Köztük a mértékadó-tudományos-fantasztikus magyar közgazdászi böfögésekre, amelyek 2010 óta kitartóan vizionálják az orbáni rendszer apokaliptikus összeomlását. Ez egyfajta kivetítés lehet részükről, hiszen a jelek alapján inkább a saját mentális állapotuk omlott össze, de ez már nem a közgazdász Nobel díjjal kapcsolatos téma.

Samuelson-Nordhaus

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában