A Kreml elismerte, hogy a nyugdíjreform hatással volt a regionális választásokra

2018. szeptember 27. 9:32
A Kreml elismerte, hogy a nyugdíjkorhatár emelésének kormányzati tervezete hatással volt a szeptemberi regionális választásokra – jelentette az Interfax hírügynökség szerdán egy, az elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A névtelenül nyilatkozó informátor szerint ugyanakkor nem lehetett elhalasztani a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló döntést, mert a nyugdíjtörvényt a büdzsével összhangolva kellett elfogadni. A késedelem egy költségvetési év elvesztését jelentette volna.

A forrás igyekezett megcáfolni azokat az értesüléseket, amelyek szerint a központi kormányzat diszkriminálni készül az ellenzéki színekben megválasztott kormányzókat, egyebek között a finanszírozás terén. A nyilatkozó konstruktív együttműködést ígért a megválasztott tisztségviselőkkel.

A Habarovszki területen és Vlagyimir megyében a kormányzóválasztás második fordulójában a konzervatív és nacionalista Oroszország Liberális Demokrata Pártjának jelöltje legyőzte a régió hivatalban lévő, az ország domináns politikai erejét, az Egységes Oroszországot képviselő vezetőjét. Habarovszkban Szergej Furgal csaknem 70, Vlagyimirban pedig Vlagyimir Szipjagin 57 százalékot kapott.

A Tengermelléki területen, ahol szeptember 16-án tartották meg a második fordulót, a súlyos csalások miatt új választást kellett kiírni. Ott az Egységes Oroszország által támogatott Andrej Taraszenko hivatalban lévő kormányzó és a kommunista színekben indult Andrej Iscsenko küzdött meg egymással. Iscsenko a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásáig csaknem öt százalékponttal vezetett Taraszenko előtt, ám végül váratlanul megfordult az állás.

Hakaszföldön a második fordulót vasárnapról október 7-re tették át, mert az Egységes Oroszországot képviselő Viktor Zimnyin hivatalban lévő kormányzó váratlanul visszalépett. Posztjának sorsa az első fordulón túljutott Valenytin Konovalov kommunista politikus és Andrej Filjagin, a szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország jelöltje közötti megmérettetésen dől majd el.

Szeptember 9-én Oroszország 22 régiójában tartottak vezetőválasztást, amelyek közül 18-at az Egységes Oroszország nyert meg. Négy régióban – a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban – azonban második választási fordulót kellett kiírni, mert egyik aspiráns sem szerzett 50 százalékot.

Az orosz parlament alsóháza szerdán második olvasatban megszavazta a nyugdíjreform tervezetét, amelyben Vlagyimir Putyin elnök enyhítést célzó előterjesztései alapján módosítottak. Ennek értelmében egyebek között mindkét nem esetében fokozatosan öt évvel emelnék meg a nyugdíjkorhatárt, a férfiak esetében 65 évre, a nőkében 60-ra. Az eredeti elképzelés szerint a nők rendes esetben csak 63 évesen mehettek volna nyugdíjba.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont szeptember elején közzétett felmérése szerint az oroszok 77 százaléka a jelenlegi nyugdíjkorhatár megtartását szeretné 53 százalék hajlandó lenne akár tüntetni is az emelés ellen.

A parlamenti alsóház szavazása idején egyébként néhányan transzparensekkel tiltakoztak a tervezett változtatások ellen.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hat mar hogy a picsaba ne lenne? Azt csak az elborult agyu libsik gondoljak hogy Oroszorszagban pusztan azert mert a nep nagyresze tamogatja Putyint "nem demokratikusak a valasztasok".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés