Francia kormány: A munkához való visszatérés és a munka megfizetése teszi virágzóvá Franciaországot

2018. augusztus 29. 15:03
A gazdasági növekedés lassulása ellenére a francia kormány nem változtat a vállalkozások támogatására meghirdetett reformok ritmusán – derült ki Edouard Philippe miniszterelnöknek a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjújából, amelyben a jövő évi költségvetésről beszélt.

A tervezet alapján a szociális juttatások egy része és a nyugdíjak jövőre az inflációnál kisebb mértékben növekednek, a túlóráért járó bér után viszont a munkavállalóknak nem kell járulékot fizetni.

A francia kormány eddig azzal számolt, hogy jövőre 1,9 százalékkal gyarapodik a bruttó hazai termék (GDP). A világgazdaság lassulásának figyelembevételével „a növekedési előrejelzés, amelyre ezt a költségvetést építjük, 1,7 százalékos” – jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez nem akadályozza meg a kormányt abban, hogy betartsa kötelezettségvállalásait a kötelező járulékok, az állami kiadások és az államadósság csökkentését illetően. 

Edouard Philippe elmondta: a kiadások csökkentése érdekében háromfajta szociális juttatás (a lakhatási támogatás, a családoknak járó juttatások és a nyugdíjak) „szerényebb mértékben növekednek, évente 0,3 százalékkal 2019-ben és 2020-ban is”, miközben júliusban 2,3 százalékos volt az éves infláció mértéke. 

Ezzel szemben a „leginkább sérülékeny honfitársaknak járó juttatások, mint az RSA (a munkanélküli segélyre nem jogosult, jövedelem nélkülieknek járó segély) a törvénynek megfelelően nő” – a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a minimálnyugdíj és a fogyatékosoknak járó juttatások „nagyon jelentősen” nőnek. 

„Olyan átalakítási és kiadási politikát képviselünk, amely a munkát jövedelmezi és szakít a juttatások differenciálatlan növelésével. A munkához való visszatérés és a munka magasabb jövedelmezése az, amely virágzóbbá teszi a hazánkat” – fogalmazott a miniszterelnök.

2019. szeptember 1-től a túlóra után fizetendő munkavállalói járulékok megszűnnek minden munkavállaló számára a magánszektorban és a közszférában is” – jelentette be Edouard Philippe. Ez a kormány számításai szerint évente átlagosan 200 eurós plusz jövedelmet jelent egy minimálbérért dolgozónak. Az intézkedés – amelyet eredetileg 2020-ra tervezett a kormány, de már jövőre bevezeti – mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak.

„Azt szeretnénk, ha a franciák vissza tudnának térni a munka világába, s hogy ez a munka kifizetődő legyen, mégpedig egyre jobban” – mondta a kormányfő. 

Edouard Philippe azt is bejelentette, hogy idén mintegy 4500 munkahely szűnik meg a közszférában, jövőre pedig mintegy 10 ezer. 
Tartjuk magunkat a köztársasági elnök által kitűzött célhoz, miszerint 2022-re 50 ezer munkahelyet szüntetünk meg... De lesznek új munkahelyek is: több mint 2 ezer a rendőrségnél, a csendőrségnél és a titkosszolgálatoknál, 1300 pedig az igazságszolgáltatásnál, mert ezek elsőbbséget élveznek” – mondta a miniszterelnök.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak nem munkaalapú társadalmat akarnak a tudásalapú és innovatív helyett? Legsötétebb idők...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés