Financial Times: „Dühödt marakodás” zajlik a munkaerőért Közép-Európában

2018. augusztus 29. 15:15

A közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon kialakult munkaerőhiány miatt fogy a „gőz” a térségi gazdaságokból – áll a Financial Times hétfői térségi elemzésében.

2018. augusztus 29. 15:15
null

A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent írás szerint a térségi „boom” egyelőre folytatódik, a régiós gazdaságok az idén várhatóan 4 százalék körüli ütemben növekednek, ám a munkaerő-kínálati kapacitás már a határaihoz közelít.

Eurostat-adatokat idézve a Financial Times kiemeli: a júniussal zárult három hónapban a magyar iparvállalatok 86,6 százaléka jelezte, hogy a következő negyedévben a munkaerőhiány korlátozni fogja termelésüket. A vizsgált térségen belül ez a legmagasabb arány: Lengyelországban az ipari cégek 49,7 százaléka, Csehországban 43,2 százalékuk tett közzé hasonló előrejelzést, de e két országban is a kétszeresére emelkedett ez az arány az elmúlt két évben.

Az elemzés szerint ebben a környezetben „dühödt marakodás” alakult ki a munkaerőért, és ez Magyarországon az idei első negyedévben 10 százalékkal, Csehországban 9 százalékkal, Szlovákiában 8,5 százalékkal, Lengyelországban 8 százalékkal növelte a munkaköltségeket az egy évvel korábbi szinthez képest.

Korábban is Magyarországon nőttek a leggyorsabban a fizetések, 2010 és 2017 vége között már 50 százalékkal, míg az euróövezet és az EU alig 15 százalékos nominális bérnövekedést tapasztalt meg.

Forrás: Financial Times, Eurostat.

A Financial Times szerint a munkaerőhiány a térség gazdasági sikereinek és demográfiai folyamatainak együttes következménye.

A lap idéz egy ENSZ-előrejelzést, amely szerint Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia összesített lakossága a tavalyi 64 millióról 2050-ig 55,6 millióra, hozzávetőleg 13 százalékkal csökken.

Az idézett ENSZ-tanulmány szerint ugyanebben az időszakban a világ egyetlen más térségében sem várható a lakosságszám ennél gyorsabb visszaesése, bár egyes országokban, például Japánban a világszervezet még meredekebb csökkenéssel számol. 

A lap szerint Magyarország ugyanakkor a munkapiaci részvétel ösztönzésével próbálja növelni a munkaerő-kínálatot.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Timesnak kijelentette: a magyar kormány véleménye szerint gazdasági előnyök származnak abból, ha egy ország a saját lakosságára, a saját önazonossági környezetére támaszkodik. Kovács Zoltán hozzátette: a kormány nem kíván bevándorlókat alkalmazni sem a demográfiai, sem/vagy a munkapiaci helyzet megoldására.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2019. augusztus 27. 17:36
tehát további bérnövekedés és ballib sírás-rívás várható
fakocka
2018. szeptember 05. 14:19
Zsombikám tanulni kellett volna, nem átkozódni és a sátánnal fenyegetőzni........
kizökkentidő
2018. szeptember 03. 00:04
És az is hazugság, hogy eddig nem tudtak volna magasabb béreket adni a versenyszektorban megelőzendő az elvándorlást. A suzuki a kilencvenes évek elején jött az országba és az akkori átlagbér többszörösét fizette volna minden dolgozójának, amit az akkori kormány bérfeszültségre hivatkozva tiltott meg.
Akitlosz
2018. szeptember 01. 11:32
Hazudoznak összevissza. Nem létezik munkaerőhiány. Bérhiány létezik. Semmilyen szakmát nem tudnak mondani, amelyben ugyanannyi pénzért, amennyiért Angliában, Németországban találnak munkaerőt (ugyanazok) a cégek Magyarországon ne találnának. Tehát nem a munkaerő hiányzik, hanem a munka megfizetése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik