GKI: A nyugdíjasok többsége semmilyen munkát nem vállalna

2018. augusztus 14. 23:20
A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, 11 százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen. De még így is több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás körükből – derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb reprezentatív kutatásából.

A kutatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat.

A felmérésből kiderült: a nyugdíjasok 5 százaléka kötetlen munkaidőben, 2 százalékuk távmunkában, és mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. 

Rámutatnak arra is, hogy viszont mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben.

Településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók arányában, mindegyik egyaránt 20 százalék.

A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek 14 százaléka dolgozna tovább. Így a munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalékos a felsőfokú végzettségűek, 26 százalékos a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek egyaránt egyharmados súlyt képviselnek.

A 60 év alatti nyugdíjasok csaknem kétharmada szeretne dolgozni, viszont a nyugdíjasokon belüli részarányuk csekély. Ugyanakkor a 60-69 éveseknek csak 24 százaléka, a 70 felettieknek pedig 8 százaléka dolgozna. Végeredményben a potenciális munkavállalók többsége, 60 százaléka 60 és 70 év közötti – állapítja meg a GKI. 

A nyugdíjasok munkavállalási hajlandósága az életkor növekedésével természetesen csökken, és összességében is csak mintegy ötödük szeretne valamilyen formában elhelyezkedni. Ugyanakkor körükből több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás, különösen, ha a munkaadóknak sikerül a többségük által elvárt, rugalmas foglalkoztatási formákat is megteremteni – összegezte a kutatás.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A GKI felmérés, tanulmány(?) https://tinyurl.hu/ePoS/ csak arra jó, hogy olyan cikkek íródjanak, mint amilyen a napi.hu-n is megjelenik.
A nyugdíjasok nem kérnek a kormány csodafegyveréből https://www.napi.hu/magyar_gaz..

A vizsgálat tárgya elsősorban az lenne, hogy a kb 2,7 millió nyugdíjasból mennyi az aki egészségileg alkalmas a munkavégzésre és régiónként milyen lehetőségük van az elhelyezkedésre. A nyugdíjasok döntő többsége 68 év feletti, többsége nő. Ebben a korban azonban az egészségi állapot számottevően befolyásolja a munkavállalás lehetőségét. Természetesen ugyanez előfordul, legfeljebb kisebb arányban a 68 év alattiaknál is.

Itt pedig azt lehet megtekinteni, hogy megyénként milyen munkákat ajánlanak: https://tinyurl.hu/2qcU/

A GKI írása még innen is letölthető: https://www.gki.hu/language/hu..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés