Megromlott az amerikai-török kapcsolat

Török külügyminiszter: Ankara nem csatlakozik az Irán elleni amerikai szankciókhoz

2018. július 25. 11:10
Törökország nem csatlakozik az Irán elleni amerikai szanciókhoz – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Dünya (Világ) című gazdasági napilapban kedden közölt nyilatkozatában.

Cavusoglu elmondta: a múlt héten az amerikai külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium küldöttsége tárgyalt Ankarában az Irán elleni szankciókról, de a török fél közölte, hogy nem vesz részt a megtorló intézkedésekben.

A török politikus hangsúlyozta, hogy Törökország olajat vásárol Teherántól, méghozzá kedvező feltételek mellett. Az Egyesült Államok „a távolból beszél”, amihez Ankara nem tud igazodni. Törökország Iránnal kapcsolatban nem köteles alkalmazkodni egyetlen más ország intézkedéseihez sem – mondta.

Cavosuglu hozzátette: a török fél egyúttal közölte az amerikai küldöttséggel, hogy helyteleníti Washington szankcióit.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy országa kilép az iráni nukleáris program korlátozását célzó megállapodásból, és augusztus 8-tól újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Donald Trump egyben figyelmeztette az Egyesült Államok partnereit, hogy november 4-ig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk.

Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés