59 hónapja tartó növekedés

Többet vásárolunk, tovább szárnyalt a kiskereskedelmi forgalom májusban

2018. július 25. 10:32

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit, az adat 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A július 3-án közölt első becslésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a forgalom 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben pedig a forgalom 9,7 százalékos bővülését jelezte a KSH, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma nem változott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes, 12 százalékkal a használtcikk, 8,2 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 7,3 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 6 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, valamint 5,1 százalékkal a textil-, ruházati és cipőüzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést – közölte a KSH. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,4 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 955 milliárd forint volt májusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomásoknál realizálódott.

Január-májusban a forgalom 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése 59 hónapja folyamatos, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek piacán 4 és fél éve tart a növekedés. Mindez a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhető, hiszen ezáltal egyre több pénz marad a családoknál, amit fogyasztásra tudnak fordítani.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31979