Újra kell gondolnunk a nemzetközi kereskedelmet

2018. július 12. 14:24

Richard Baldwin
Chicago Booth Review
A jövőben a nyereségek és a károk a szolgáltató szektorban is megjelennek majd.

„Az új globalizáció hatása gyorsabb lesz mint a régi globalizációé mert az újat már az információs technológiák vezetik, nem pedig a vámcsökkentések vagy az új kikötők és szállítóhajók megépítése. Ez sokkal egyénibb, mert nem érezhető teljes szektorokban és minden képzettségi csoportban, csupán a termelés egyes elkülönült szakaszaiban. Kiszámíthatatlanabb. Nehéz megjósolni, hogy mely termelési szakasz tűnik el és miért. És kevésbé irányítható, mert bár a kormányoknak nagyon jó eszközeik vannak az emberek és termékek határokon át való közlekedésének ellenőrzésére, nincsenek jó eszközeik a cégspecifikus tudás határokon átívelő áramlásának ellenőrzésére.

A termelő szektorokban általános érzés volt, hogy mindegy milyen munkahelyed vagy képzettséged van, nem tudhatod, hogy nem a te munkahelyed lesz-e a következő. A sérülékenység és törékenység érzése uralkodott – a gazdasági bizonytalanság általánossá vált, és ez ment két évtizedig.

Mostanáig a globalizáció és az automatizáció hasznai és fájdalmai elsősorban a gyártási szektorban érződtek. A jövőben a nyereségek és a károk a többi szakmában, a szolgáltató szektorban is megjelennek majd.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés